’Houd Wederopbouwkunst niet in depot’

Werk van Lex Horn.

Werk van Lex Horn.© foto hielco Kuipers

Wilfred Simons
Leiden

De Historische Vereniging Oud Leiden dringt bij het Leidse gemeentebestuur aan op herplaatsing van monumentale kunst uit de Wederopbouwperiode in nieuwe gebouwen.

In de Erfgoednota 2014-2020 stelt de gemeente Leiden dat monumentale kunst uit de jaren ’50 en ’60 bewaard moet blijven als de vaak versleten gebouwen uit die tijd worden gesloopt.

Dat is mooi, vindt vice-voorzitter Gerard Kramer van Oud Leiden, maar hij wil niet dat zulke kunstwerken ’hun eindbestemming vinden in een gemeentelijk depot’.

Bij de planning van nieuwbouw moeten de mogelijkheden van herplaatsing ’in een vroeg stadium’ worden onderzocht, vindt Kramer. ,,Recent verschenen in de pers artikelen over de geplande nieuwbouw van enkele scholen: voor de locatie Storm Buysinghstraat van het ID College, voor een nieuw Bonaventura-vmbo en De Thermiek en voor een nieuw Leonardo College.’’

Kramer roept het college van B en W in een brief op om bij de planning van elk nieuw gemeentelijk gebouw herplaatsing van monumentale kunst onderdeel te maken van het programma van eisen.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.