Geen geldzorgen in Alphen

Erna Straatsmae.straatsma@hollandmediacombinatie.nl
Alphen aan den Rijn

Geen belastingverhoging en een goed gevulde gemeentekas. Alphen aan den Rijn hoeft zich de komende jaren geen financiële zorgen te maken, maar wil wel flink wat veranderen op verschillende terreinen.

De presentatie van de gemeentelijke begroting 2017-2020 was gistermiddag een feestelijke gebeurtenis in het stadhuis van Alphen aan den Rijn. Voor het eerst in de geschiedenis van Alphen aan den Rijn was er een Begrotingsdag, die gepaard ging met het uitspreken van een ’Trendrede’. Jaap Geerlof, programmamanager jeugd bij de gemeente Alphen aan den Rijn en promovendus ’transformative studies’ aan het California Institute of Integral Studies, sprak die uit.

Huisvesting

De financiële plannen van de gemeente bevatten weinig nieuwe elementen ten opzichte van de op 7 juli aangenomen Kadernota. Daarin is reeds geld gereserveerd voor huisvesting van een nieuwe openbare bibliotheek, verbouwing van theater Castellum, een nieuwe multifunctionele accommodatie in Zwammerdam, nieuwe huisvesting voor de Molukse buurtvereniging Kaju Putih en voor een reeks verbeteringen van wegen.

Geerlof schetste in zijn Trendrede het beeld van een ’dorp’ dat snel is veranderd in een ’stedelijke woonomgeving met allure’. ,,Het dorp van mijn jeugd bestaat niet meer. We shoppen nu bij webwinkels in Amerika en reizen de wereld rond. Het dorp van overwegend witte mensen is een veelkleurige gemeenschap geworden, waarin ingewikkelde stedelijke vraagstukken zich voordoen. De fysieke omgeving is ingrijpend veranderd.’’

Versnelling

Voor de komende tijd verwacht Geerlof nog ’een versnelling van veranderingen’ en daar mee gepaarde gaande conflicten. Onder meer als gevolg van de trend om het initiatief bij de burger te leggen. ,,Niet iedereen binnen onze gemeente deelt deze visie, of is er aan toe.’’

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.