Vriendschap Japan-Leiden bezegeld met haring [video]

Dansgroep Raiden Yosakoi van Leidse studenten deed een Japanse dans voor de delegatie.

Dansgroep Raiden Yosakoi van Leidse studenten deed een Japanse dans voor de delegatie.

Wilfred Simons
Leiden

De beklimming van de Domtoren in Utrecht, daar had de delegatie uit Nagasaki het nóg over, woensdagmiddag tijdens een ’meet and greet’ van Leidse en Japanse vertegenwoordigers in het Arsenaal aan de Doelengracht.

Vooral over het feit dat de honorair consul Masahide Shimazaki niet mee naar boven was gegaan, maakten de 27 andere delegatieleden graag grappen. Gelukkig maakten de ’haringmeisjes’ veel goed. Twee studentes Japans gingen rond met stukjes haring van Vishandel Atlantic, mét uitjes. Want als Nederlanders en Japanners iets gemeen hebben, dan is het wel het eten van rauwe vis. Het schept een band.

En die band, daar ging het woensdag om. Leiden is dé stad waarop Japanners zijn aangewezen als zij ’iets’ met Nederland willen. De Universiteit Leiden heeft de enige opleiding Japan Studies in Nederland. Japanmuseum Het Siebold Huis, Museum Volkenkunde, Naturalis, het Nationaal Herbarium en de Hortus botanicus herbergen de immense Japanverzameling van Franz-Philipp von Siebold, de arts-verzamelaar die in Japan nog altijd overbekend is. In de Leidse musea en instellingen liggen objecten, die in het door aardbevingen en oorlogsgeweld geteisterde land zelf niet meer te vinden zijn. Mede om die reden heeft Leiden sinds 2012 een vriendschapsband met Nagasaki, de stad waar de VOC-handelspost Deshima stond. Wethouder Paul Dirkse wist gisteren te melden dat die band wordt opgewaardeerd naar een officiële stedenband. Middelburg, dat die band tot nu toe onderhield, doet hem aan Leiden over.

Ceremonieel

Het verschil tussen een vriendschaps- en een stedenband lijkt onbetekenend, maar voor Japanners maakt het wel uit, zegt directeur Kris Schiermeier van Het Siebold Huis. ,,Japanners houden van ceremonieel en van titels en vinden het belangrijk dat iets ’officieel’ is’’, zegt ze. ,,Het betekent dat er in Japan deuren voor ons opengaan die anders gesloten blijven.’’

Vooral de Universiteit Leiden en het LUMC hebben de kansen die de vriendschapsband mogelijk maakt, al volop gegrepen. Zo komen LUMC-hoogleraren Ton Raap (celbiologie en veroudering) en Tom Huizinga (reumatologie) graag bij de medische opleiding van de Universiteit van Nagasaki. De universiteiten wisselen al studenten uit en doen samen onderzoek naar reuma en veroudering. Net als Nederland, is Japan sterk aan het vergrijzen.

Maar de Leidse Vrienden van Nagasaki willen die band graag verbreden naar de rest van de stad. Voorzitter Schiermeier denkt aan voetbalcompetities en aan uitwisselingen van scholen over en weer. Met de jaarlijkse Japanmarkt op het Rapenburg doet het Sieboldhuis al zijn best om het gevoel voor Japan onder de Leidenaars te bevorderen. Ook in andere Leidse musea is Japan een blijvend gebied van aandacht, zei Stijn Schoonderwoerd van Volkenkunde in het Arsenaal. ,,Door onze grote collectie zullen wij van tijd tot tijd steeds opnieuw tentoonstellingen over Japan blijven organiseren.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.