Steeds meer Leidse huwelijken ’buitenshuis’

De Burcht is geen officiële huwelijkslocatie meer.

De Burcht is geen officiële huwelijkslocatie meer.© Archieffoto

Loman Leefmans
Leiden

Ongeveer een op de acht Leidse huwelijken worden op locatie afgesloten, buiten de muren van het stadhuis. De Hortus en de Engelbertha Hoeve zijn daarbij de populairste plekken om het ja-woord te geven. Dat blijkt uit een overzicht dat wethouder Marleen Damen heeft gepresenteerd.

Leiden kent steeds meer plekken waar huwelijken kunnen worden gesloten. Het zijn er nu 22. In de helft van deze locaties werden in 2017 helemaal geen huwelijken voltrokken, maar ze behouden de officiële status. Het gaat dan onder meer om Naturalis, het Museum van Oudheden, de Leidse schouwburg en de horecagelegenheden hotel Van der Valk, café De Kruik, De Leidse Lente en De Burcht.

Toch houdt de gemeente 20 van de 22 aan, omdat ’bruidsparen meer flexibiliteit willen om hun huwelijk zelf vorm te geven’. Het aantal huwelijken buiten het stadhuis steeg ook van 41 in 2016 naar 56 het jaar daarna. Toch gaat het vooralsnog om een bescheiden percentage, want in Leiden werden in 2017 in totaal 416 stadsgenoten in de echt verbonden.

Bij de alternatieve trouwlocaties zijn de Hortus aan het Rapenburg (25 maal) en de Engelbertha Hoeve aan de Hoge Morsweg (11 keer) het populairst. De Burcht en De Waterlelie in de Leidse Hout zijn geschrapt van de lijst. Wie daar toch wil trouwen, moet dat voortaan speciaal aanvragen.

In 2017 begon Leiden ook met het instellen van een eenvoudige trouwceremonie, met maximaal tien aanwezigen, voor 150 euro. Dat krijgt dit jaar een vervolg omdat het een populaire optie bleek te zijn. De gemeente bekijkt wel of de goedkope huwelijksvoltrekking voortaan op een andere plek kan worden gehouden dan in de grote trouwzaal.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.