Uiteenlopende archeologische vondsten: tandenborstels en kogels

Diederik de Groot
Leiden

Ongeveer twintig belangstellenden vergaapten zich donderdag op het Lakenplein in Leiden aan diverse archeologische vondsten. Weken zorgvuldig graafwerk hebben daar de fundering van een aantal 17e eeuwse weefhuisjes blootgelegd.

Bart Coster van IDSS Archeologie verzorgde een rondleiding langs de opgravingen. Op tafels bij de bouwkeet lagen een aantal zeer uiteenlopende voorwerpen uitgestald, die tijdens het graven zijn ontdekt.

Zo lagen er knikkers en een tandenborstel die waarschijnlijk maar enkele jaren oud zijn, maar ook eeuwenoude kogeltjes. Verder is oud aardewerk gevonden. Op één van de aardewerken stukken staan de letters pvda. ,,Maar dat verwijst vast niet naar de politieke partij’’, zegt Coster lachend.

Waterputten

Op het bouwterrein zijn de restanten van de weefhuisjes duidelijk te herkennen. Grote stukken muurtjes van rode bakstenen staan nog overeind.

Ook het rioleringssysteem en een aantal waterputten zijn redelijk bewaard gebleven. De huisjes zijn gebouwd in 17e eeuw, toen de stad Leiden een sterke groei doormaakte. Er woonden arbeiders uit de lagere klassen.

Woningen

Het onderzoek naar de resten is vooral bedoeld om te documenteren. Binnenkort worden de oude funderingen verwijderd zodat op het Lakenplein nieuwbouwwoningen kunnen worden gebouwd.

Het archeologische onderzoek wordt nog voortgezet tot woensdag. ,,Tenzij we een Romeins schip vinden’’, zegt Coster. ,,Dan krijgen we vast nog wel wat langer de tijd.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.