De havenbruggen draaien weer

Vooraan de Kleine Havenbrug, en achter de Scheluwbrug. Allebei de bruggen zijn opgeknapt. Rechts het terras van de Herberg.

Vooraan de Kleine Havenbrug, en achter de Scheluwbrug. Allebei de bruggen zijn opgeknapt. Rechts het terras van de Herberg.© Foto Hielco Kuipers

Michiel Smit
Leiden

De Kleine Havenbrug en de Scheluwbrug in Leiden zijn opgeknapt en draaien voor het eerst in tien jaar weer.

Maar sommige feestvierders, die vrijdag voor de officiële heropening waren gekomen, hadden iets anders aan hun hoofd. De ergernis over het steigerterras, pal naast de bruggen aan het Havenplein, houdt ze meer bezig. Het steigerterras moet van de gemeente dicht, en het pleinterras mogelijk ook, zegt terraseigenaar ’Danny’, die niet met zijn achternaam in de krant wil. De vergunningen zijn niet op orde, maar volgens de buurtbewoners houdt het restaurant de wijk leefbaar.

’Illegaal’ terras

De verontwaardiging van de buurtbewoners richt zich op wethouder Yvonne van Delft (GroenLinks). Laat nu net haar collega en mede-GroenLinkser Martine Leewis zijn afgevaardigd om de bruggen te openen. Over het deels ’illegale’ terras, waar Leewis zelf op staat, wil ze echter weinig zeggen. ,,Tuurlijk weet ik daar vanaf, maar je moet bij Van Delft zijn’’, zegt ze, nadat ze twintig minuten te laat komt aanfietsen op een e-bike met een rieten mand voorop. Daarna loopt ze weg en krijgt ze een broodje zalm van de terraseigenaar aangereikt. Bij de opening van de bruggen repte ze met geen woord over de dreigende sluiting.

’Historische kleuren’

Cas Nagtzaam, van Erfgoed Leiden, vertelt op het zonnige terras van Eetcafé de Herberg over de geschiedenis van deze plek in de stad. „Sinds de 16de eeuw staan op deze plek drie bruggen. De draaibruggen werden laat in de 19e eeuw gebouwd. In de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw raakten ze hopeloos verwaarloosd”, zegt Nagtzaam. De afgelopen tien jaar waren de bruggen zelfs vastgeroest.

Vanwege Sail Leiden, dat eind van deze maand plaatsheeft, zijn de bruggen gerestaureerd in 19de eeuwse ’historische kleuren’. De wethouder had de eer om de bruggen voor het eerst te openen. Een vertegenwoordiger van het aannemersbedrijf Griekspoor reikt haar het bedieningspaneel aan, en Leewis drukt kordaat op de knoppen. Het belletje rinkelt, waarna de bruggen soepel opendraaien. De eerste bootjes varen er gelijk doorheen, terwijl omstanders in de handen klappen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.