Stukje historie terug in Langeraar

Redacteur Rijn en Veen
Langeraar

Een nieuw natuurpark met kruidenrijke gras- en rietlanden, extra waterplassen, bloemen, een fruitboomgaard, tiendwegen met wilgen en verscholen tussen het groen een paar landhuizen. Ruim 21 hectare groot is het nieuwe landgoed dat langs de nog te bouwen dorpsuitbreiding verschijnt.

Aan de rand van Langeraar worden 140 nieuwe woningen gebouwd. ,,Het nieuwe landschap, dat naast die huizen komt te liggen, moet een harde scheiding tussen de dorpsrand en de polder voorkomen'', zegt landschapsarchitect Floris Bouwman van B4o.

Bouwman ontwierp het natuurpark in opdracht van een particulier, een familielid van de agrariër die het land in bezit heeft. ,,Elke week stoppen er in Nederland een paar boeren. Veel voormalige boeren vinden het fijn als hun grond in de familie blijft en dat de grond een nieuwe invulling krijgt.''

Voor het ontwerp van landgoed Langeraar werden oude kaarten van het dorp en de omgeving uit de kast gehaald. ,,Het is de bedoeling om hier iets te maken dat past bij de historie van het gebied'', zegt Bouwman. ,,De kleine verkaveling met veel slootjes en water is heel karakteristiek voor deze omgeving, vlakbij de Langeraarse Plassen. Het is mooi dat we dat met private middelen terug kunnen brengen.''

Als het nieuwe landschap eenmaal af is, wordt het opengesteld voor publiek. Door en om het landgoed verschijnen wandel- en fietsroutes voor mensen uit het dorp en recreanten. Het beheer is in handen van de paar nieuwe bewoners die zich er gaan vestigen.

www.landgoedlangeraar.nl

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.