Hillegom kan in eerste klasse blijven na valsspelen HSV Heiloo

Hillegom kan in eerste klasse blijven na valsspelen HSV Heiloo
Spelers van HSV (voorgrond) kijken na Zaanlandia-HSV (4-1) toe hoe de club uit Zaandam feestviert.
© Foto Ronald Goedheer
Hillegom

Hillegom krijgt donderdag een onverwachte kans alsnog in de eerste klasse te blijven. Woensdag werd HSV Heiloo door de KNVB gestraft wegens valsspelen. Hillegom moet daardoor tegen Kolping Boys spelen voor een plek in de eerste klasse.

Twee weken geleden leek Hillegom nog roemloos af te dalen naar de tweede klasse na een 0-5 nederlaag tegen HSV Heiloo.

De KNVB constateert woensdag echter dat HSV de laatste competitiewedstrijd opzettelijk heeft verloren.

De voetbalclub heeft vier punten in mindering gekregen. Het gevolg van die straf is dat HSV uit de nacompetitie wordt gehaald. In die nacompetitie was de club nog in de race voor promotie naar de eerste klasse.

De tuchtcommissie legde HSV de straf op die door de aanklager was geëist: vier punten in mindering. Als gevolg daarvan zakt HSV in de eindstand van de tweede klasse A naar een plek onder Kolping Boys.

Die club neemt daardoor nu de periodetitel van kampioen Zaanlandia over. Kolping Boys mag daarom nu alsnog de nacompetitie in en speelt meteen donderdagavond de eerste wedstrijd: uit tegen Hillegom.

De winnaar van Hillegom-Kolping Boys speelt zondag (24 juni) om 14.00 uur thuis tegen Spartanen. De winnaar daarvan speelt vervolgens op donderdag 28 juni om 20.00 uur thuis tegen Assendelft om een plek in de eerste klasse van het zondagvoetbal.

De KNVB stelde een onderzoek in na de wedstrijd Zaanlandia-HSV op 27 mei, de laatste speeldag van de reguliere competitie in de tweede klasse A. Dat duel eindigde in 4-1, waarbij het opmerkelijkste was dat de doelpunten van Zaanlandia in de laatste paar minuten vielen.

Lees ook: HSV-trainer: ’Elke andere club zou hetzelfde hebben gedaan’

De scheidsrechter maakte daar in zijn wedstrijdrapport melding van en bovendien werd er door een andere club, Kolping Boys, protest aangetekend tegen de gang van zaken.

Kolping Boys werd door de grote overwinning van Zaanlandia namelijk benadeeld: de club uit Oudorp liep daardoor een plek in de nacompetitie mis.

De tuchtcommissie van de KNVB deed woensdagochtend uitspraak in de zaak, die dinsdagavond mondeling werd behandeld. De commissie acht bewezen dat HSV tegen Zaanlandia opzettelijk beneden zijn kunnen heeft gepresteerd.

In een toelichting schrijft de commissie dat dat is gebeurd ’door in de slotfase opzettelijk te verliezen en/of bewust een eigen doelpunt te maken en/of geen (serieus) verzet meer te bieden ten gevolge waarvan de tegenstander (ongehinderd) meerdere doelpunten heeft kunnen maken.’

Meer nieuws uit Sport Regionaal