Spektakel rond jarig orgel

De drie weesjongens

De drie weesjongens

Theo de With
Katwijk

Het is woensdag feest in Katwijk aan den Rijn. Het orgel in de Dorpskerk viert zijn 250ste verjaardag. En dus wordt er uitgepakt met filmbeelden, historische kostuums en natuurlijk muziek.

De geschiedenis van het jubilerende orgel begint op 28 november 1762. Op die dag geeft de Heer van Wassenaer van Catwijk opdracht aan de Leidse orgelmaker Pieter Assendelft om een orgel te bouwen voor de Dorpskerk. De Leidenaar aanvaardt de opdracht met graagte, want het levert hem een honorarium van 1.800 florijnen op.

Oorspronkelijk

Pieter Assendelft bouwde in de achttiende eeuw heel veel orgels. Vijftien van zijn instrumenten zijn bewaard gebleven. Anders dan in de Katwijkse Dorpskerk staan de meeste van zijn orgels niet meer op hun oorspronkelijke plek.

Drie jaar later - in 1765 - werd het nieuwe orgel in gebruik genomen. De huidige organist Arjan Wolfswinkel ontdekte dat het orgel dus 250 jaar bestaat. Hij attendeerde de plaatselijke oranjevereniging hierop en die was wel te porren voor een grootse viering.

In gezamenlijkheid is een orgelspektakel bedacht, dat woensdag 26 augustus zijn beslag krijgt. Daarbij is niet alleen aandacht voor de muzikale kant van het orgel, maar ook voor de geschiedenis van Katwijk. Bedenkers van het spektakel zijn Gerard Wolthaus en Ruud van Rijn.

Historische figuren

Enkele historische figuren worden voor deze gelegenheid weer tot leven gewekt. Adri van Beelen speelt bijvoorbeeld de rol van Carolus Boers, de toenmalige schout van Katwijk. Bedenker Ruud van Rijn: ,,We hebben gezocht naar Katwijkers die het gewend zijn voor een grote groep mensen te spreken.’’ Zo zijn ook Anke Minnee (Vrouwe Van Catwijck), Jan van de Oever (baron van Wassenaer van Catwijck), Adriaan Heijnen (kerkrentmeester), Zegert de Graaf (dominee David Benedictus) en Peter Perton (stadhouder Willem van Oranje) te zien.

De muziek komt woensdag niet alleen van het Assendelft-orgel. Het jarige instrument krijgt gezelschap van een koperensemble, slagwerk, tamboers, een draaiorgel en koraalmuziek vanaf de toren door Harmonie Katwijk.

Mark Ruijs vertoont filmbeelden. De cast van het orgelspektakel wordt gecompleteerd door de weesjongens Daan, Ruud en Laurens. In de Kerkstraat was vroeger namelijk een weeshuis gevestigd. Weesjongens konden 13 florijnen per jaar verdienen als zij in de kerk de blaasbalg van het orgel bedienden.

Het Katwijkse orgelspektakel is woensdag gratis toegankelijk.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.