Mogelijke doorbraak in behandeling Katwijkse ziekte

Alieke Hoogenboom
Leiden

Onderzoeker Thomas de Vlaam van het biotechbedrijf Amylon denkt een doorbraak te hebben in de behandeling van de erfelijke aandoening HCHWA-D, beter bekend als de Katwijkse ziekte. Een potentieel medicijn, dat hersenbloedingen moet voorkomen, zit nu in de preklinische fase. ,,Dat betekent dat in het laboratorium onder de microscoop is aangetoond dat het medicijn doet wat het moet doen’’, zegt De Vlaam.

Lees ook: ’Voorzichtige hoop voor patiënten met Katwijkse ziekte’

De hersenbloedingen ontstaan door de samenklontering van het eiwit ’amyloid-beta’, een afvalstof die het brein niet afstoot. ,,De behandeling moet de aanmaak van dat eiwit volledig voorkomen’’, zegt de 27-jarige De Vlaam, die het kandidaat-medicijn - een oplosbaar poeder - onder de vleugel van het Leidse biotechbedrijf ProQR heeft ontwikkeld. Met zijn bedrijf Amylon gaat hij nu op eigen voet verder. De Vlaam gaat zich focussen op zeldzame genetische aandoeningen, in het bijzonder de Katwijkse ziekte. Hij heeft een aantal (internationale) hersenonderzoekers en oprichters van biotechbedrijven aan Amylon weten te binden.

Een van hen is Thomas Wisniewski, directeur van het Alzheimer’s Disease Research Center in New York, die gaat plaatsnemen in de wetenschappelijke adviesraad. ,,De behoefte van patiënten die leven met een aan het amyloid-beta eiwit gerelateerde aandoening, is zeer significant en tot op heden zijn er geen ziektewijzigende behandelingen voorhanden”, zegt hij. ,,De technologie die Amylon ontwikkelt voor deze patiënten, is gestoeld op solide wetenschappelijke grondslag en ziet er veelbelovend uit voor patiënten.”

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.