Coalitiedeal in Alphen aan den Rijn: huizen in Gnephoek

Vlnr: Leo Maat, formateur André de Jeu, Kees van Velzen en Gerard van As.

Vlnr: Leo Maat, formateur André de Jeu, Kees van Velzen en Gerard van As.© foto ld

Erna Straatsma
Alphen aan den Rijn

Nieuw Elan, CDA en Groenlinks zijn het eens over gedeeltelijke bebouwing van de Gnephoekpolder ten noordwesten van Alphen aan den Rijn. Zo blijkt uit hun coalitieakkoord dat woensdagmiddag is gepresenteerd in Parkvilla.

,,Als wij hier niet mee hadden ingestemd, was de VVD in de coalitie gekomen, en was de hele Gnephoek bebouwd’’, zei Groenlinks-fractievoorzitter René Driesen over het akkoord.

Tijdens de verkiezingscampagne liet zijn partij nog weten tegen bebouwing van de Gnephoek te zijn. ,,Ik heb er slapeloze nachten van gehad, maar ik kan met dit akkoord leven.’’

De drie partijen zijn het eens over de mogelijke aanleg van een extra stukje noordelijke rondweg.

Die loopt vanaf de de verkeerslus achter de Máximabrug naar de voormalige locatie van de Heijmans Asfaltcentrale. Ten zuiden van deze weg is huizenbouw aanvaardbaar, vinden de drie nieuwe coalitiepartners.

De afspraak is vastgelegd in een coalitieakkoord ’op hoofdlijnen’ dat donderdagavond - onder de titel Groen stad met Lef! met krachtige buurten en dorpen - aan de gemeenteraad wordt gepresenteerd.

Dan worden ook de vijf kandidaat-wethouders voorgedragen: Gerard van As en Gert-Jan Schotanus namens Nieuw Elan, Han de Jager en Kees van Velzen namens het CDA en Leo Maat namens GroenLinks.

Nieuwkomers in het college zijn Gert-Jan Schotanus en Leo Maat.

Schotanus, momenteel directeur bij het Ashram College, krijgt de portefeuille onderwijs, sport, parkeren en beheer openbare ruimte. ,,Over de portefeuille onderwijs moeten we het nog hebben’’, zegt de Boskoper die tot oktober vorig jaar lid was van de SGP.

,,Ik denk dat we die moeten opsplitsen in voortgezet onderwijs en primair onderwijs. En dat ik dan primair onderwijs doe ik wil geen enkele schijn van belangenverstrengeling op me laden.’’

Leo Maat woont in Leiderdorp, was daar zes jaar wethouder voor Groenlinks en was tot gisteren wethouder in Wassenaar. ,,We zitten voor het eerst in het college en wilden graag een ervaren wethouder’’, aldus Driesen. Maat krijgt de portefeuille duurzaamheid en cultuur.

Over twee onderwerpen zijn de partijen het niet eens geworden: het verplaatsen van coffeeshops (wens van het CDA) en een verbod op knalvuurwerk (wens van Groenlinks). De partijen zijn vrij om hier mee te doen wat ze zelf willen.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.