Leids Energiepark moet bruisen

Het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam; hét voorbeeld. Archieffoto

Het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam; hét voorbeeld. Archieffoto

Binnert Glastra
Leiden

Een skatebaan, een kunstwerk, een brug over de Maresingel, een horeca-uitspanning, een cluster van oude ambachten en veel, heel veel groen. Het is een willekeurige greep uit de ideeën die bij de gemeente en de Vrienden van het Singelpark leven om het Nuon-terrein, inmiddels omgedoopt tot Energiepark, in te richten.

Maar Leiden staat open voor veel meer tips en meningen en die gaven de ongeveer zestig aanwezigen ook, die gisteren afkwamen op een rondleiding. ,,Gooit het eruit’’, zo moedigde Frank Kalshoven zijn gehoor aan.

Prijzig

Het Nuon-terrein ondergaat in fasen een complete metamorfose. De huidige, prijzige sanering van de grond is de eerste stap. Daarna moeten vooral alle hekken weg die het gebied nu nog van de rest van de binnenstad afschermen. Ook moeten op termijn de bestaande parkeerplaatsen wijken, maar de oude industriële gebouwen moeten juist blijven staan, maar dan gevuld met een theatertje een restaurant of iets anders dat uit de ideeënbus rolt. Waardoor tussen nu en 2020 een stadspark ontstaat waar het goed en creatief toeven is. ,,Het moet er borrelen en zinderen’’, aldus de enthousiaste Kalshoven, bij zijn powerpoint- introductie.

Visvijver

Na de rondleiding, in kleine groepjes met wisselende gidsen en over het terrein langs de Langegracht, kwamen de eerste tips ook los. ’Doe ook iets voor dieren’, zo stond er op de daarvoor bestemde tafel gekalkt. ’Een visvijver’, schreef een ander. Ook ’expositieruimte’ en ’meer natuur’ werden geopperd.

De meest actuele ingeving kwam echter uit de koker van de gemeente zelf. Een immens scherm, geprojecteerd op de muur van de huidige energiecentrale, waar mensen voetbalwedstrijden in de open lucht kunnen volgen. Als de plannen uitkomen, is dat idee voor het WK van 2018 gerealiseerd.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.