Opstapje voor kleuters in Leidse trouwzaal

Mira Vink
Leiden

De trouwzaal van het Leidse stadhuis is gevuld met kinderstemmen en gegiechel. Vijfentwintig kleuters zijn uitgedost in jurkjes en overhemdjes, en zitten op rood met wit gestipte kleden. De ouders, broertjes en zusjes eromheen.

Greet Meesters en Franca Riezebos zingen ’Poesje mauw’ en andere kinderliedjes. De koters hebben net het Opstapje-diploma gekregen van D66-wethouder Frank de Wit. Twee jaar lang kwamen medewerkers van Stichting Jeugd en Samenleving Rijnland bij de gezinnen over de vloer.

Het project Opstapje bereidt kinderen en ouders spelenderwijs voor op de basisschool en is bedoeld voor ouders die maximaal een vmbo-opleiding hebben gevolgd. ,,Het contact tussen de ouder en het kind wordt gestimuleerd en we laten zien dat kinderen spelend leren. Soms hebben de mensen nog geen speelgoed thuis’’, aldus teamleider Nicoline Hoos. De vierjarige dochter van Mekdelwit Bayer heeft haar eerste diploma op zak en gaat bijna naar de basisschool. ,,Ik ga het missen’’, zegt Bayer. ,,Ik merk dat ze veranderd is in de omgang, ze is heel open en ik weet zelf beter wat voor speelgoed bij haar leeftijd past.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.