Groenendijk moet met Polen leren leven

Redacteur Rijn en Veen
Groenendijk

Dat er onevenredig veel Polen wonen in het Hazerswoudse buurtschap Groenendijk, is de schuld van de gemeente Rijnwoude. Die kan daar nu niets meer aan doen, tot blijvende ergernis van de bewoners.

In een poging de verstandhouding te verbeteren, zorgt het gemeentebestuur dat het er in ieder geval niet méér dan 200 worden. ,,Maar ze weg krijgen, is gewoon niet mogelijk’’, aldus wethouder Herman Haarman.

Dat merkte hij op tijdens een bijeenkomst in gebouw Pleyn ’68 aan de Rijndijk, waar het voltallige college van burgemeester en wethouders, aangevuld met tien raadsleden, de discussie aanging met ongeveer 25 Groenendijkers. Om uitleg te geven en begrip te kweken. Wat niet lukte. ,,Ik hoor toch weer voornamelijk wethouders en raadsleden aan het woord’’, aldus bestuurslid Jan Wesselingh van buurtcomité Groenendijk. ,,En dat is nou typerend voor de hele kwestie; wij worden niet gehoord, er wordt niet naar ons geluisterd en mijn vertrouwen is wéér gedaald.’’

In zijn inleidende spreekbeurtje schetste Haarman het ontstaan van het probleem. Het zogeheten bestemmingsplan uit 2003 bleek ’lek’. Daardoor bleek het op drie plekken in Groenendijk mogelijk om omvangrijke groepen Oost-Europese arbeidsmigranten te huisvesten, zonder dat de lokale overheid tegen deze ’ongewenste ontwikkeling’ kon optreden. In Hotel Groenendijk kwamen er circa 120 te wonen. In twee andere gebouwen aan de Rijndijk is plek voor nog eens tachtig man. ,,Als we dat toen hadden geweten, hadden we natuurlijk wat gedaan aan dat domme bestemmingsplan. Of het nu de schuld is van de ambtenaren of de wethouders van toen; wíj wisten het niet’’, zo vertelde het CU/SGP raadslid Dik Berkhout.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.