In Hazerswoude is het dit weekend al kerst

Van Vliet geeft workshops. Foto HSAS

Van Vliet geeft workshops. Foto HSAS

Eén van de winnaars van vorig jaar. Foto HSAS

Eén van de winnaars van vorig jaar. Foto HSAS

Eén van de winnaars van vorig jaar. Foto HSAS

Eén van de winnaars van vorig jaar. Foto HSAS

1 / 3
Annelies Karman
Hazerswoude-Dorp

Kerst is vroeg dit jaar. Banketbakker Bart van Vliet tovert het Plantaruim op de grens van Hazerswoude en Boskoop om tot één grote kerststal van suiker. En dat in het weekend dat volgt op de week met de eerste zomerse dag van het jaar. Van Vliet houdt zijn jaarlijkse Sugar Art Show voor hobbybakkers.

,,Een flink aantal mensen is daarmee doorgeslagen. Ze maken zulke mooie dingen. Taarten, bloemen, decoraties, ga zo maar door.’’ De show is een begrip, Van Vliet verwacht weer zo’n anderhalf duizend bezoekers.

Van Vliet bakt zelf ook niet bepaald onverdienstelijk. Hij is bekend als marsepeinspecialist en de etalage van zijn zaak aan de Hooftstraat in Alphen trekt altijd veel bekijks. Ook voor de show van dit weekend heeft de banketbakker zich uitgesloofd, evenals negentien andere Nederlandse en vier Engelse bakkers die een stand bemannen. Van Vliet laat zich inspirerend door de suikershow in het Engelse Birmingham. ,,Daar staan prachtige kerstdingen’’, vindt hij. ,,Dit is onze zevende Sugar Art Show en elke keer verzin ik een ander thema. Ik dacht: waarom niet een keer kerst? Dan kunnen de mensen vast oefenen.’’

Het belangrijkste onderdeel van de dag is de bakwedstrijd. Zestig deelnemers hebben zich ervoor aangemeld, een record. Deze hobbybakkers nemen het op zes fronten tegen elkaar op: van suikerbloemen tot taarten en cupcakes. Dat alles in kerstsfeer: een taart met de kerstman, een bloemstuk met zilver en goud en ga zo maar door. Een jury beoordeelt alle baksels. Winnaars krijgen een certificaat.

Behalve meedoen aan de wedstrijd, kunnen bezoekers ook een workshop doen. ,,Als je iemand iets ziet doen, leer je daar sneller van dan wanneer je zelf gaat modderen’’, weet Van Vliet. ,,Dat heb ik zelf met mijn computer.’’

De Holland Sugar Art Show is zaterdag van 11.00 tot 17.00 en zondag van 10.00 tot 17.00 uur in het Plantarium in Hazerswoude-Dorp (bij Boskoop).

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.