Leidse studentenverenigingen zitten bomvol

De opening van de El Cidweek. Archieffoto Leidsch Dagblad

De opening van de El Cidweek. Archieffoto Leidsch Dagblad

Janneke Dijke
Leiden

Studeren in Leiden, daar hoort voor heel veel studenten bij dat je lid wordt van een studentenvereniging. Ondanks de steeds strengere studie-eisen worden eerstejaars massaal lid. Volgens de Plaatselijke Kamer van Verenigingen een goede keus: studenten die ergens lid zijn behalen gemiddeld goede studieresultaten.

Of het tijd is voor de oprichting van een zesde grote vereniging, zoals rector magnificus Carel Stolker vorige week bepleitte op de lustrumviering van Minerva? De meeste bestuursleden zien het daar voorlopig niet van komen.

Het aantal studenten dat in Leiden studeert neemt jaar in jaar uit toe. In 2008 begonnen 3730 jongeren aan hun universitaire studie.

Dit najaar zijn dat er 5873. Bij Hogeschool Leiden steeg dit aantal in een jaar tijd met 711, tot 2475 aankomend studiejaar.

Bij ouders

Dit betekent extra krapte op de markt voor studentenkamers, hoewel dat nog lijkt mee te vallen aangezien steeds meer studenten de eerste jaren van hun studie bij hun ouders blijven wonen.

De onderwijsinstellingen zelf zeggen over voldoende collegezalen te beschikken om het toenemend aantal studenten les te kunnen geven.

Maar bij de studentenverenigingen is die rek er niet. Afgelopen El Cidweek moesten vrijwel alle grotere verenigingen een ledenstop hanteren: sommige om de verhouding te bewaken tussen het aantal eerstejaars en ouderejaars, andere omdat meer studenten gewoon niet in het pand passen.

Toestroom

Dit jaar verwachten de verenigingen een nog grotere toestroom van mensen die lid willen worden, ook omdat Hogeschool Leiden voor het eerst officieel meedoet aan de El Cidweek. De El Cidcommissie verwacht ruim 4000 deelnemers, zo’n duizend meer dan afgelopen jaar.

,,Het loopt helemaal uit de hand’’, zegt Kevin Keene, penningmeester van roeivereniging Asopos de Vliet. ,,De stad gaat echt ontploffen.’’ Vorig jaar zat zijn vereniging halverwege de week vol. ,,Dat zou dit jaar eerder kunnen zijn.’’

Voorrang

Vanuit deze luxepositie durft Asopos eisen te stellen aan nieuwe leden: wie de introductieweek kan lopen, krijgt voorrang. Augustinus maakte deze week bekend voor het eerst sinds jaren weer te gaan loten wie er lid mag worden.

Zo maakt de vereniging een einde aan het feit dat studenten voor de deur van de sociëteit aan het Rapenburg slapen om zich om 10 uur als eerste in te kunnen schrijven.

Loten

Roeivereniging Njord begon drie jaar geleden al met loten. De eerste 200 inschrijvers werden sowieso toegelaten, uit de overige aanmelders lootte de vereniging er 50. ,,Vorig jaar haalden we de 200 inschrijvers al op woensdag’’, aldus voorzitter Leonore Albers. ,,Daarom doen we dit jaar elke dag een loting. Dat is eerlijker: zo hebben degenen die wat langer nadenken en pas op vrijdag hun keuze maken ook een kans.’’

Andere verenigingen loten niet, maar verwachten eveneens vroeger in de week te moeten stoppen met inschrijven. Minerva en Catena loten niet. ,,In de jaren tachtig hadden we wel 600 eerstejaars. We hebben een groot pand, we kunnen dat aan. Maar omdat we de opbouw van de vereniging goed willen houden, zou dat nu te veel zijn’’, zegt Minerva-voorzitter Wenneke Stikkers.

Ledenstop

Het corps kreeg afgelopen jaar bijna 400 nieuwe leden. ,,Als het nu echt uit de hand loopt, richting de 500, dan gaan we nadenken over een ledenstop. Maar daar ga ik niet van uit.’’

Is de oprichting van een zesde grote vereniging misschien een oplossing? De jongste grote vereniging, Quintus, werd in 1978 opgericht omdat de bestaande verenigingen te weinig capaciteit hadden. Veel bestuursleden zien zoiets niet op korte termijn opnieuw gebeuren. ,,Ik zie daar niet direct de noodzaak van in. Wij zijn nog aan het groeien’’, aldus Minerva-voorzitter Stikkers.

Probleem

Krista van Rest, voorzitter van Quintus, ziet er wel wat in. ,,Ik denk dat er zeker ruimte voor is, maar ik denk dat het probleem niet groot genoeg is om in de nabije toekomst opgelost te worden. Bovendien, ik vraag me af of de gemeente zit te wachten op de vestiging van nog een vereniging in de binnenstad.’’

Annemarieke Voorsluijs, bestuurslid van NSL, denkt dat er bovendien nog best wat ruimte is voor groei bij diverse verenigingen. ,,Wij kunnen er over meerdere jaren nog heel wat leden bij krijgen, alleen moet de groei gestaag verlopen.’’

Zonde

Datzelfde geldt voor Quintus. ,,Ons maximumaantal leden is niet gebaseerd op de ruimte in de sociëteit, maar op het aantal leden per dispuut.’’

Njord-voorzitter Albers is het meest enthousiast. ,,Ik vind het een goed idee, zeker nu hbo-studenten actiever bij het studentenleven worden betrokken. Het is zonde als mensen ergens lid willen worden maar niet kunnen. Het initiatief zou bij studenten moeten liggen, maar de universiteit zou wel moeten ondersteunen.’’

Internationaal

Hoewel er steeds meer internationale studenten een studie volgen aan de Leidse Universiteit, is lid worden van een studentenvereniging nog altijd iets typisch Nederlands.

,,Onze verenigingsstructuur is erop gefocust dat je meerdere jaren lid blijft’’, zegt Van Rest van Quintus. ,,Veel studenten zijn hier maximaal een jaar. Voor een jaar of korter lid worden is niet ideaal.’’

Ook bij Minerva worden er maar weinig lid. ,,Maar de studenten die lid worden, leren in no time Nederlands’’, aldus Stikkers.

Leuke mix

Sommige verenigingen hebben aparte lidmaatschappen voor buitenlandse studenten. Njord heeft sinds twee jaar een speciaal lidmaatschap voor buitenlandse studenten, dat van februari tot de zomer loopt.

,,In die tijd hebben wij tijd om hen op te leiden. Het zorgt voor een leuke mix in de vereniging’’, zegt Albers. Augustinus heeft ook een apart programma voor buitenlandse studenten, het Erasmuslidmaatschap.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.