Paalzitten tegen de windmolens

Peter van der Hulst
Noordwijk

De kustgemeenten maken zich op voor een nieuw offensief tegen de kabinetsplannen om voor de Hollandse kust grote windmolenparken te bouwen. Van 21 tot en met 30 april komt bij Noordwijk in zee een metershoge paal te staan, vanwaar het protest kracht wordt bijgezet.

Met de actie krijgt het initiatief van Huig Molenaar een vervolg. De eigenaar van het Zandvoortse strandpaviljoen Thalassa was zo verbolgen over de aantasting van de vrije horizon dat hij spontaan besloot een plateau in zee op te bouwen.

Met zijn actie, die al snel werd gesteund door tal van burgers en prominenten, wilde hij niet alleen zijn afkeer laten blijken, maar ook zoveel mogelijk handtekeningen verzamelen tegen de in zijn ogen onzalige plannen.

Noordwijk is nu de volgende pleisterplaats. Later in het jaar is het de bedoeling dat de paal ook een tijdje in Katwijk en Wassenaar komt te staan. Data zijn nog niet bekend. Noordwijk kiest bewust voor eind april. Het dorp ontvangt dan vele toeristen tijdens het Bloemencorso van de Bollenstreek op 23 april.

Ook tijdens Koningsdag op 27 april en het aansluitende weekeinde is het druk, al was het alleen al vanwege de kermis. Marjolijn van der Jagt, voorzitter van Verzet Windmolens hoopt tijdens de actiedagen vele handtekeningen op te halen, maar ook geld om het werk van de belangenclub in de toekomst voort te kunnen zetten.

Wegblijven

Verzet Windmolens vreest dat toeristen wegblijven als er vele windmolens in zee bijkomen, zelfs binnen de 12-mijlszone. Dat zou volgens de tegenstanders grote gevolgen voor de lokale economie en werkgelegenheid hebben. De kustgemeenten pleiten er al langer voor om de parken ver op zee te plaatsen, uit het zicht. Het kabinet wil daar vanwege de extra kosten van 1,2 miljard euro niet aan.

Reden voor Verzet Windmolens om er nog maar een tandje bij te zetten. De opbouw van het enorme stalen gevaarte begint al komende dinsdag. ,,Er moeten tonnen worden ingegraven, daarna moet het plateau stabiel worden gemaakt en dagelijks moet er zand worden aangebracht’’, zegt Van der Jagt. Een specialistisch klusje dat in Noordwijk door Gebr. Van der Putten wordt uitgevoerd.

Koud weer

Om de veiligheid van de paalzitters te kunnen garanderen, worden ze bij de klim naar boven geborgd. Bij koud weer kan een dik pak worden aangetrokken. En voor het gemak staat er ook een toiletpot op de paal, want een verblijf duurt toch zes uur. Van der Jagt: ,,Er zijn drie shifts: van zes tot twaalf, van twaalf tot zes en van zes tot middernacht. Middenin de nacht zit er niemand op de paal.’’ In totaal heeft Van der Jagt 28 vrijwilligers nodig om de actie te doen slagen.

,,Want we hebben niet alleen paalzitters nodig, maar ook strandwachten die voor de veiligheid contact houden met de paalzitters en mensen die handtekeningen verzamelen. Vrijwilligers kunnen zich nog aanmelden via ons mailadres verzetwindmolens@gmail.com.’’ Na de aftrap om 12.00 uur beklimt de Noordwijkse wethouder Pieter-Jan Barnoorn op 21 april om 18.00 uur als eerste prominent de paal. Hij verricht dan gelijktijdig de officiële opening van de protestactie.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.