Huis ter Veen blijft in Veense handen

Haniff Harharah
Roelofarendsveen

Hotel Huis ter Veen krijgt een nieuw gezicht. Of eigenlijk twee, want Lonneke Greven en Raymond Loos hebben met eigenaren Frans en Marian Lempers een huurovereenkomst gesloten om het hotel vanaf 1 januari over te nemen. Daarmee blijft de villa in Veense handen. ,,Dit past helemaal in het plaatje’’, zeggen beide koppels in koor.

Eind 2012 moesten Frans Lempers (68) en zijn vrouw Marian (66) met pijn in hun hart het hotel sluiten, vanwege gezondheidsredenen en hun leeftijd. Het echtpaar heeft Huis ter Veen 28 jaar onder hun hoede gehad. In die tijd bouwden ze de oude burgemeesterswoning aan het Westeinde op van nul- tot driesterrenhotel. ,,Meer kon niet, omdat er geen lift in het gebouw zat en geen restaurant’’, verklaart Frans.Gezien die status konden ze naast particulieren (van wie veel toeristen) ook zakenlui ontvangen in zeven kamers en één appartement. Gastvrouw Marian combineerde die rol met de zorg voor vier kleine kinderen, terwijl haar man onder meer drie decennia werkzaam was voor de gemeenten Alkemade en Kaag en Braassem. Marian: ,,Het was keihard werken, maar dat gaf wel veel voldoening.’’

Koude voeten

Nadat ze twee jaar terug besloten om te stoppen, hoopten ze op een horecaovername. Hun kinderen (allemaal dertigers) zagen het echter niet zitten om het stokje over te nemen. En er kwamen wel kijkers, maar die kregen als puntje bij paaltje kwam toch koude voeten.

,,Dat waren vooral jongelui die het te rooskleurig hadden bekeken’’, aldus Frans. Ook het plan om Huis ter Veen om te toveren tot een seniorencomplex stierf een vroege dood. Uit onderzoek bleek dat daar nauwelijks behoefte aan was.

Vertrouwen

Toch blijft Frans er blindelings op vertrouwen dat het goed komt. En het lijkt er op dat hij gelijk heeft gekregen. Half juli staan Raymond Loos (39) en Lonneke Greven (39) ineens op de stoep. Per toeval. Psychologe Lonneke zocht voor haar meditatiepraktijk een locatie om een ‘stilteweekend’ te houden, waarvoor ze steeds moest uitwijken naar het oosten van het land.

,,Ik fietste al regelmatig langs Huis ter Veen’’, vertelt ze. ,,En ik dacht: als ik de loterij win, dan koop ik het.’’ Met levenspartner Raymond trekt ze de stoute schoenen aan en na een geslaagd weekend weten ze het zeker: ,,Dit is het gewoon.’’

Vegetarisch voedsel

De uitkomst is dat ze het hotel een jaar huren, met de intentie om daarna tot koop over te gaan. Voor milieukundige Raymond komt daarmee zijn droom uit om ooit een bed & breakfast te beginnen. Grofweg wordt het hotel ’s winters voornamelijk gebruikt voor cliënten uit de Voorburgse praktijken (psychologie en mindfulness) van Lonneke.

In de zomer fungeert Résidence Huis ter Veen – dat op nieuwjaarsdag haar deuren opent – als bed & breakfast, met gratis yogalessen en vegetarisch voedsel. ,,Uniek in de Randstad’’, beweert Raymond. Zodra de (ver)koop een feit is, betrekken Raymond en Lonneke de villa met hun opgroeiende kinderen en gaan Frans en Marian in het aangebouwde achterhuis wonen. Ze zijn dus nog niet van elkaar af. Maar zowel persoonlijk als zakelijk is er een klik. ,,Het voelt net alsof ze onze kinderen zijn’’, stelt Frans, die vermoedelijk als masseur verbonden blijft aan de meditatietrainingen. Lonneke heeft in elk geval zin in het grote avontuur. ,,We hebben er wel wat nachtjes van wakker gelegen, maar we volgen ons hart.’’

Meer informatie op www.rhtv.nl

Meer nieuws uit LD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.