Hoogleraren voeren schrikbewind op Leidse universiteit

Arianne Mantel
Leiden

Drie Leidse hoogleraren hebben twintig jaar een schrikbewind gevoerd op het Instituut Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Leiden. De cultuur van angst en intimidaties heeft geleid tot een uittocht van wetenschappers, die bij bosjes werden ontslagen, overspannen raakten of met slaande ruzie vertrokken.

Een intern rapport van het instituut maakt duidelijk dat de internationaal vermaarde professor Marinus van IJzendoorn een hoofdrol speelt in de verziekte werksfeer. De andere twee hoogleraren zijn de professoren Adriana Bus en Marian Bakermans. Marinus van IJzendoorn is een gezaghebbend hoogleraar gezinspedagogiek met vele publicaties en internationale prijzen op zijn naam, waaronder de Spinozaprijs.

Opdracht

De universiteit gaf Eric Fischer, ad-interimbestuurder van het Instituut Pedagogische Wetenschappen, opdracht tot het onderzoek na twee eerdere alarmerende rapporten naar het werkklimaat. Volgens Fischer, die rept van angst, intimidatie en oncollegiaal gedrag, moet er zo spoedig mogelijk afscheid worden genomen van de hoogleraren. Decaan Hannah Swaab geeft toe dat er reden is om intensiever naar het werkklimaat te kijken.

Het drietal laat een spoor van gebroken (ex-)medewerkers achter, blijkt uit het onderzoek. Fischer besteedde bijna een jaar aan het rapport en interviewde rond de 120 collega’s en oud-collega’s, sommigen op geheime locaties uit angst voor represailles op het werk. Universitair docenten sidderen voor de vermaarde wetenschapper. Zo worden collega’s die het niet eens zijn met Van IJzendoorn gekleineerd, genegeerd en geïntimideerd.

Dat professor Van IJzendoorn voor de meeste conflicten zorgt, ligt gevoelig voor de Universiteit Leiden. „Deze veelschrijver is louter geïnteresseerd in macht en prestige”, vertelt een collega-professor.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.