Ziekenhuis lokt verpleegkundigen met hoge bonus

Ziekenhuis lokt verpleegkundigen met hoge bonus
© Archieffoto
Leiden

In de strijd om gespecialiseerde verpleegkundigen zetten steeds meer ziekenhuizen bonussen in.

Het RKZ in Beverwijk heeft een wervingspremie en startbonus van 1000 euro ingevoerd. Bij het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam, is het salaris tijdelijk met tien procent (zo’n 300 euro) verhoogd en wie hier een oncologisch verpleegkundige werft als nieuwe collega krijgt een ticket naar New York.

Teampot

Het AMC in Amsterdam geeft IC-verpleegkundigen een eindejaarsuitkering van 1250 euro als ze blijven. Ook het RKZ kent zo’n behoudbonus van 500 euro per jaar. Al gaat deze hier in de teampot ’om iets leuks te doen’. Het Tergooi ziekenhuis in Hilversum geeft ook een bonus op het werven van nieuw personeel. Dat kan oplopen tot maximaal 700 euro.

LUMC

Het LUMC heeft - uitzonderlijk - geen personeelstekorten en hoeft dus geen bonussen in te zetten. Alrijne deelt ook geen bonussen uit, maar kampt wel met personeelstekort. ,,Door de krapte op de arbeidsmarkt kan ook Alrijne de vacatures die ontstaan door verloop niet voldoende invullen. Zeker de eerste helft van dit jaar was dat het geval.’’

Niet iedereen staat te juichen als er bonussen worden uitgedeeld. Volgens Ab Klink, bestuurslid van Coöperatie VGZ leidt dit tot ‘kannibalisatie’ en zullen de lonen er verder door stijgen. Ook de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen plaatst kanttekeningen bij de bonussen om handen aan het bed te krijgen.

Duiven

,,Als je met bonussen onder elkaars duiven schiet, los je in je eigen ziekenhuis de problemen op, maar bezorg je een collega problemen, zegt Wouter van der Horst van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Bonussen aan verpleegkundigen betalen mag volgens de CAO, er is geen enkel verbod op.

De schaarste in de zorg wordt volgens Van der Horst veroorzaakt door de crisis en de daaruit voortgekomen Haagse maatregelen om de zorgkosten verder te beteugelen. ,,Daardoor is krap personeel ingekocht. Nu we uit de crisis zijn, trekt alles weer aan. Maar er zijn intussen minder mensen opgeleid.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.