Kritiek en enthousiasme in Woubrugge over plan sociale huur
Het Van Egmondterrein.© Foto Hielco Kuipers
Kaag en Braassem hoopte dat de tweede bewonersavond over nieuwe sociale huurwoningen in Woubrugge in het teken zou staan van creativiteit, maar toch waren nog veel klachten en kritische opmerkingen te horen in kerkelijk centrum Immanuël.
Buiten dondert en bliksemt het. Binnen zitten ruim dertig inwoners, die op deze donderdagavond mee willen denken over de manier waarop de twintig huizen die gepland staan op het Van Egmondterrein.
Geen toeval
„Dat kan geen toeval zijn”, stelt een inwoner, wanneer een bliksemflits direct gevolgd wordt door een luide donderklap. Emme Groot, van KAW Groningen Architecten, informeert de aanwezigen dat vanavond in het teken staat van meedenken en meeplannen. Bewoners en deelnemers kunnen hoe dan ook nog officieel bezwaar maken tegen het plan.
Adviezen
Voorafgaand aan de bijeenkomst hebben mensen ’massaal’ hun bezwaren, zorgen en adviezen geuit. Ook deze avond komen deze zorgen naar voren. „Er is te weinig ruimte voor woningen; er is al zo weinig groen.” „Bewoners van de Kerkweg krijgen te maken met waardevermindering van hun bestaande woning en nieuwe bewoners zullen overlast gaan ervaren van geluid en licht uit de kassen en weerkaatsing van geluid tegen de kassen.”
Groter plan
Maar er zijn ook enthousiaste inwoners. „Zorg voor een groter plan. Dat kan als je de kassen er bij betrekt.” Alle aanwezig Kerkwegbewoners roepen op om de woningen dertig meter verderop te bouwen. Eén van hen laat weten: „Kunnen we niet twee jaar wachten tot die kassen weg zijn en dan daar gaan bouwen? We kunnen allemaal gaan discussiëren en huisjes neerzetten op het papier, maar niemand van de Kerkweg zal het eens zijn met wat hier uit komt.”
Alternatief plan
Een inwoner, die niet met zijn naam in de krant wil, presenteert namens de Werkgroep Doordacht Wonen in Woubrugge een alternatief plan, dat buurtgenoten gezamenlijk opgesteld hebben. Enkele Woubruggenaren hebben gesproken met de eigenaren van de kassen, die vlakbij het Van Egmondterrein staan, langs de A. de Graaflaan.
„De eigenaren van twee kassen zijn bereid om die kassen op te doeken, maar dat heeft allemaal met euro’s te maken. Hier kan een bouwblok met 150 woningen komen. Laat de gemeente de tijd nemen om met de eigenaren van de kassen om tafel te zitten en zo kun je heel veel problemen omzeilen.”
Knutselen
De aanwezigen worden uitgenodigd om hun ideeën op een ontwerptekening aan te geven. Stiften, scharen, pennen en linealen liggen klaar. Dit tot grote vreugde van een 7-jarig meisje: „Leuk! We mogen knutselen!”
Groot besluit richting de Kerkwegbewoners en andere aanwezigen: „De uitkomst kan tegenvallen, maar niet de manier waarop. Wij gaan iets maken, dat overeenkomt met datgene wat u zou willen. Dat kan niet nul zijn, maar we worden van de gemeenteraad geacht om iets te doen met dit traject.”
Tegen ons
Maar een Kerkwegbewoner twijfelt hieraan: „Wat wij hier doen en de uitkomsten daarvan, worden later tegen ons gebruikt.” Groot is het hier niet mee eens: „Wat hier vanavond besproken wordt, kan niet tegen u gebruikt worden.”