Nieuwe remise voor dominant Katwijk

Patrick Moeke
Amsterdam

Na negen wedstrijden is Katwijk nog altijd ongeslagen in de tweede divisie, maar niemand die bij de ploeg van Dick Schreuder met een positief gevoel naar die statistiek kijkt. Van die negen wedstrijden speelde Katwijk er liefst zeven gelijk. Ook zaterdag tegen AFC (1-1) was het weer raak.

Net als een week eerder koerste Katwijk lange tijd af op een overwinning. De bezoekers speelden een ijzersterke wedstrijd, tegen een subtopper die er nauwelijks aan te pas kwam. Dat het aan het eind van de rit slechts 1-1 stond was voor de honderden meegereisde fans uit Katwijk moeilijk te verkroppen.

Kansrijk

Slechts twee keer kwam AFC in kansrijke positie voor het doel van Mark de Vries. Bij de eerste doelpoging van de thuisploeg bracht De Vries knap redding. Een kwartier na rust moest de doelman toezien hoe invaller Matthijs Jesse kinderlijk eenvoudig voorbij aan Guus van Weerdenburg liep en de gelijkmaker binnenschoot. Van Weerdenburg speelde tot dat doelpunt een ijzersterke wedstrijd. Kort na afloopt van het duel is dat voor Schreuder weinig meer waard. ,,De eerste taak van een verdediger is om te verdedigen. Bij dat doelpunt stond Guus aan de buitenkant te dekken. Je kan wel heel leuk in balbezit spelen, maar uiteindelijk is hij een verdediger. Dan mag je zulke fouten niet maken. Op derdeklasse-niveau is het mogelijk om zo’n fout te herstellen, in de tweede divisie kan dat niet.”

Tot dat doelpunt was er voor Katwijk niks aan de hand. AFC werd, zeker in de eerste helft, blij vlagen weggespeeld. AFC moest het antwoord schuldig blijven op de frivool spelende voorhoede van Katwijk met Marciano Mengerink en Sabir Achefey. Het Katwijkse doelpunt halverwege de eerste helft was dan ook een kwestie van tijd. Mengerink was de man die een prachtige aanval van Katwijk beheerst afrondde. Zelfs de Amsterdamse supporters op de hoofdtribune applaudisseerden voor de treffer van de bezoekers.

Ook nadat de thuisploeg de stand gelijk trok, bleef het spelbeeld hetzelfde. Mike van den Ban was in de eerste helft onzichtbaar, maar bloeide naarmate de wedstrijd vorderde helemaal op. Dat hij geen treffer maakte, was vooral te wijten aan AFC-sluitpost Patrick Zonneveld die keer op keer knap redde. De spelers van AFC kwamen er niet meer uit, rekten tijd waar het kon en staken de armen in de lucht toen de scheidsrechter een eind aan de wedstrijd maakte.

Balen

Schreuder vervolgde: ,,We hebben vandaag tegen een goede ploeg gespeeld. Natuurlijk, de jongens balen van weer een gelijkspel, maar we hebben geen klap gekregen vandaag. Dat hadden we wel gehad als we slecht hadden gespeeld. Daar kan ik mijn ploeg niet op pakken. We hebben te weinig gedaan met de momenten dat we voor de goal kwamen. Zonde, want als je zo speelt als vandaag moet je gewoon winnen.”

Katwijk: De Vries, Hamdi, Stam (51. Aalders), Blokland Van Weerdenburg, Van Oijen, Van Noord, Susan, Van den Ban, Mengerink, Achefay (71. Arnoldus).

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.