Staat procedeert verder tegen slachtoffers Ridderhof

Internetredactie
Alphen aan den Rijn

De politie is het niet eens met de gedeeltelijke schuld die zij drie maanden geleden door het gerechtshof in de schoenen geschoven heeft gekregen van het schietdrama in winkelcentrum Ridderhof in Alphen aan den Rijn op 9 april 2011. De politie gaat in cassatie tegen de uitspraak in het hoger beroep.

Dit bevestigt het juridisch team van de slachtoffers. Het hof bepaalde in maart dat de staat aansprakelijk is voor de schade door de schietpartij.

Eind maart oordeelde het gerechtshof in Den Haag dat de politie fouten had gemaakt rondom de wapenvergunning van Tristan van der Vlis, die in 2011 om zich heen schoot in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn. En daarom financieel aansprakelijk is voor de schade van de slachtoffers en nabestaanden.

Maar de staat legt zich niet neer bij het oordeel van het hof en gaat in cassatie, is aan letselschadejurist Orlando Kadir meegedeeld. Hij en zijn juridische team staan de slachtoffers bij. ,,Het is een principekwestie. Ze zijn bang dat de uitspraak van het hof ook gevolgen heeft voor andere zaken, zogeheten precedentwerking heeft, is me gezegd’’, stelt hij. ,,Daarom gaan ze door. Over de rug van de slachtoffers.’’

Veel slachtoffers en nabestaanden zijn door de gevolgen van de schietpartij in grote financiële moeilijkheden geraakt. Arbeidsongeschiktheid door lichamelijke en geestelijke problemen, faillissementen, het verlies van kostwinners van gezinnen, jaren na de schietpartij kampen ze er nog mee.

Een van de slachtoffers, ondernemer Johan Nievaart, is dan ook ernstig teleurgesteld in de beslissing tot cassatie van de staat. ,,Eind maart hadden we na al die jaren weer hoop verder te kunnen met ons leven. Nu blijven we nog jaren in de ellende’’, zegt hij.

Nievaart, voormalig bloemenman in De Ridderhof, heeft net als veel slachtoffers nog dagelijks te kampen met lichamelijke en psychische problemen zoals ptss, posttraumatisch stresssyndroom. Ook financieel is hij aan de rand van de afgrond beland. Hij kan de beslissing van de staat niet begrijpen. ,,Rutte beschuldigt andere politici als Wilders er van het rechtssysteem te misbruiken, maar hij doet het nu zelf ook’’, zegt hij.

De verwachting van letselschadejurist Kadir is dat de cassatieprocedure nog wel twee of drie jaar in beslag neemt. Daarna staat zelfs nog een gang naar het Europees Hof van Justitie open.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.