Van runshoppen naar funshoppen in Katwijk

Verschillende ondernemers zijn bezorgd dat een snelle boodschap er niet meer in zit als parkeerplaatsen in de Princestraat verdwijnen. Archieffoto

Verschillende ondernemers zijn bezorgd dat een snelle boodschap er niet meer in zit als parkeerplaatsen in de Princestraat verdwijnen. Archieffoto

Peter van der Hulst
Katwijk

Plannen voor een cultuurhuis op het Andreasplein gingen de prullenbak in. Dit keer zijn de ogen gericht op een versmarkt met een semipermanent karakter, naar voorbeeld van de in Spanje zo populaire mercado. Van Diemen: ,,Als er op het Andreasplein niets gebeurt dan heeft de klant geen reden om naar de zuidkant van het winkelgebied te lopen. Nu zie je vooral een concentratie aan de noordkant en rond de Hema.

Van Diemen denkt dat een op voeding gerichte minimarkt uitstekend zou passen op het Andreasplein. ,,Maar dan moet het een echte kans krijgen. Met één of twee middagen per week lukt dat niet. Doe het op donderdag, vrijdag, zaterdag.’’ De publiekstrekker komt uit de koker van de klankbordgroep ’Aantrekkelijk Centrum’. Deze groep bestaande uit bewoners, winkeliers en andere belanghebbenden hebben voorstellen gedaan om de kern van Katwijk aan Zee te verbeteren.

Kritisch

Of de mercado uiteindelijk overeind blijft, is nog maar zeer de vraag. De vragen van de gemeenteraad, die pas later een besluit neemt over de herinrichting van het centrumgebied, waren bij de minimarkt eerder kritisch dan juichend van toon. Voorzitter van de klankbordgroep Marian Krijgsman zei dat de plannen nog heel pril zijn. ,,Onze enige vraag is: ga er volwassen mee om en kijk ernaar.’’ Wethouder Jacco Knape zegde toe de suggestie te onderzoeken.

Parkeren

Niet alleen de vestiging van een publiekstrekker in het centrum houdt de gemoederen bezig, ook de beperkte parkeermogelijkheden direct bij de winkels. Vanwege de parkeergarage moeten er elders parkeerplaatsen sneuvelen. B en W denken dat het afdoende is om 97 plaatsen in de Princestraat en op het Andreasplein te schrappen, maar niet iedereen staat daar om te juichen. Fotograaf Kuyt van de gelijknamige winkel sprak namens verschillende winkeliers zijn onvrede uit. Even een snelle boodschap doen is er daardoor niet meer bij. Hij wil dat er plaatsen blijven waar het publiek even vijf minuten de wagen kan parkeren.

Verblijfsklimaat

Het Katwijkse college lijkt daar niet echt voor te voelen. ,,Wij gaan voor een goed verblijfsklimaat en niet voor rondrijdend verkeer’’, reageerde wethouder Klaas Jan van der Bent. Hij wil dat Princestraat en Andreasplein autoluw worden. Dat betekent dat er wel plek is vrachtwagens die moeten laden en lossen en auto’s van minder validen en bewoners. Op zoekende automobilisten zit het college niet te wachten.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.