Stefan Luykx denkt niet aan roze olifanten

Hennie Kanbier
Leiderdorp

RCL heeft een unieke kans laten liggen om zich in de vierentwintigste speeldag te verzekeren van de derde periodetitel én om zich nadrukkelijk te mengen in de strijd om het kampioenschap. Voor wat betreft de eerst genoemde prijs zijn er nog volop mogelijkheden, maar de kans op de hoofdprijs mag als verkeken worden beschouwd. De ‘dader’ in deze was UVS, dat dankzij Bas Smit een 0-1 zege wegkaapte uit Leiderdorp. Gevolg daarvan is dat de Leidenaren volgend seizoen op zeker weer uitkomen in de tweede klasse.

Na de reeks van elf wedstrijden waarin niet werd verloren en er zelfs negen keer op rij werd gewonnen, was een nieuwe triomf zonder meer denkbaar geweest voor RCL. Het kwam er dus niet van. Stefan Luykx was er na afloop opvallend rustig over. ,,Ik kan mijn ploeg niets verwijten. De jongens hebben er alles aan gedaan en al met al ook redelijk tot goed gespeeld. Daaruit zijn genoeg kansen ontstaan, maar in de afwerking stokte het dit keer. Jammer, maar we hebben nog twee nieuwe kansen op succes.”

Dat laatste is juist, maar een droomscenario leek in de maak tegen UVS. Door de nederlaag van SVC’08 en het feit dat de Leiderdorpers nog uitgerekend tegen die ploeg en Westlandia moeten spelen, zat er meer in het vat dan waarop wellicht werd gerekend. Het kan nu nog zo zijn dat RCL overal naast grijpt, ondanks de wederopstanding na de winterstop. Luykx: ,,Ik houd me niet bezig met roze olifanten en maak me geen zorgen over mijn ploeg.”

Vastberaden taal van een trainer die zijn ploeg de nodige kansen had zien missen om UVS pijn te doen. Al na luttele tellen had Tommy Sinteur de 1-0 op zijn schoen en dat was later ook van kracht voor Thom Wijnalda, meerdere keren zelfs, en Jonas Farih. Laatstgenoemde mikte in vrijstaande positie over. Het gros van de inzetten was echter krachteloos en zo kon doelman Niels van den Burg zich in de wedstijd spelen. Vooral in de beginfase stelde UVS daar weinig tegenover, maar Rob van der Plaat en zeker William van Vliet kregen tegen het einde van de eerste helft eveneens kansen aan de overzijde.

Even na rust kwam RCL prompt weer tot scoringsmogelijkheden, waarbij andermaal Farih het dichtst bij de openingstreffer was. Die viel evenwel even later aan de andere kant. Bas Smit profiteerde van geknoei bij Gwen Koet en daardoor liep RCL een stevige deuk op. Het werd slordiger en onsamenhangender bij de thuisploeg en het op revanche uit zijnde UVS, in het openingsduel werd het 2-3 aan de Oegstgeesterweg, bleef daarna overeind. Ronald Mink zag een inzet op de 0-2 nog op de lat eindigen, terwijl invaller Nick Guijt verzuimde de gelijkmaker af te drukken in de slotfase.

Door het resultaat moet RCL nog vol aan de bak, terwijl het seizoen van UVS erop zit. Luykx’s collega Hans van Leeuwen. ,,Opluchting aan onze kant. We hebben het na de winterstop niet makkelijk gehad, maar de buffer van voor die tijd blijkt genoeg te zijn geweest. Dit was voor ons wel een van de lekkerste in 2016.”

RCL- UVS 0-1 (0-0). 51. Smit 0-1. Scheidsrechter: Berg. Toeschouwers: 300.

RCL: Bontje, De Boer, Hillebrandt (59.Tromp), Van Westrienen, Koet, Nagtegeller, Van Bemmel, Leugering (73. Brasker), Farih, Wijnalda, Sinteur (64.Guijt).

UVS: Van den Burg, Maaskant, Boogmans, Westdorp, Van der Voort, Mink, Smit (82.Arnoldus), Hoogkamer, Van der Plaat (90.+2 Menken), Van Vliet, Scheffer.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.