Noordwijkerhout in oorlogsjaren herleeft in Bavotuin

Roza van der Veer
Noordwijkerhout

Noordwijkerhout heeft geen eigen soldaat van Oranje, maar in de Tweede Wereldoorlog kozen wel veel Engelandvaarders het dichtbijgelegen strand om naar de vrijheid te vluchten. In het dorp werden tijdens de Hongerwinter tulpenbollen gegeten, er woonden NSB’ers en de Duitsers hadden een hoofdkwartier in de Bavo. Deze historie komt weer tot leven op 6 mei, tijdens de uitvoering van ’Passie 2 - Noordwijkerhout in Oorlogsjaren’.

Anita van der Zon en Peter van den Berg zitten tot over hun oren in het werk. Samen met de andere leden van de vorig jaar haastig opgerichte Stichting Passie van Noordwijkerhout wordt avond aan avond gerepeteerd voor de uitvoering op 6 mei.

Natuurlijk kunnen ze gebruik maken van de vorig jaar opgedane ervaring, toen voor de eerste keer in Noordwijkerhout op het plein voor de Witte Kerk de Passie werd uitgevoerd. Voor die succesvolle uitvoering moest nog een stichting worden opgericht, fondsen worden aangeschreven en alle vrijwilligers gezocht. Dit jaar hoefde een aantal dingen niet meer.

Bovendien kon bij het zoeken van de spelers, solisten en muzikanten - allemaal uit Noordwijkerhout - worden geput uit de groep van vorig jaar. Maar de plek (de Bavotuin), de teksten, de liedjes, de samenwerking tussen koren, solisten en dit jaar het orkest van Jeanne d’Arc: het vergt allemaal oefening, voorbereiding en veel tijd.

Van der Zon: „We hadden aanvankelijk gezegd dat de uitvoering van de Passie vorig jaar een eenmalig project was. Maar tijdens het opruimen van de tuin bij de Witte Kerk, waarin veel publiek had gestaan, begon het idee al te borrelen voor een nieuw project.”

Op z’n best

De passie was vorig jaar een groot succes. „We kregen geweldige reacties van het publiek, ondernemers en verenigingen”, vervolgt Van der Zon. „Ook nu weer krijgen we veel steun van allerlei mensen. Dat varieert van een financiële bijdrage tot iemand die even soep regelt voor een repetitie en zijn moeder inschakelt om honderden ballen gehakt te draaien. Ook nu weer is het echt een project van Noordwijkerhout voor Noordwijkerhout, of beter gezegd: Noordwijkerhout op zijn best.”

Voor het nieuwe muziekspektakel is samengewerkt met de historische vereniging NoVaTo. Bij een lezing over Noordwijkerhout in de oorlogsjaren bleek dat het hoofdgebouw van de Bavo in de oorlogsjaren dienst deed als hoofdkantoor van de Duitse ortskommandant.

„Er kwam zo veel informatie naar boven over de oorlogsjaren”, zegt Peter van den Berg. „Geen heel heftige dingen maar wel mooie verhalen waar wij gelijk een script in zagen. We zijn vervolgens met Abe Bader van NoVaTo gaan zitten en vervolgens hadden we 39 verhalen waarvan we er twintig hebben geselecteerd voor het script.”

Het zijn allemaal waargebeurde feiten waar de scriptschrijvers een begrijpelijk verhaal van hebben gemaakt en hedendaagse liedjes van onder meer Marco Borsato, Bløf en De Dijk bij hebben gezocht. Van den Berg: „We gebruiken de originele teksten die soms het verhaal aanslingeren en soms een gevoel overbrengen. Vaak passen de teksten prachtig bij het verhaal.”

Nieuw is dat ook Jeanne d’Arc meedoet aan de uitvoering in de tuin van de Bavo. Daar verrijzen verschillende podia en schermen waar het publiek het spektakel kan volgen. „We gebruiken motoren en vrachtwagens, maar we hebben zelf ook filmbeelden gemaakt in de vorm van een Polygoonjournaal uit de oorlogsjaren. Zwart-witte en een beetje schokkerige beelden waarvoor echte filmfragmenten en oude foto’s van Noordwijkerhout zijn gebruikt.”

Dat Noordwijkerhout nu al warm loopt voor de opvoering merkt het tweetal dagelijks. Naast de repetities met de 150 deelnemers komen in het dorp veel verhalen los over de oorlogsjaren. Van den Berg: „Eén van de verhalen gaat over de familie Dallinga, een NSB-familie met vier kinderen. Drie jongens melden zich aan bij de SS en komen om in de oorlog. Anton Mussert kwam naar Noordwijkerhout om de familie te condoleren. De dochter had ondertussen een relatie met een jongen uit het verzet.”

En dan is er het verhaal van de dominee van Noordwijkerhout die tegen de Duitsers preekte. Hij werd naar Dachau afgevoerd maar kwam na de oorlog lopend terug. Er zijn nog Noordwijkerhouters in leven die hem hebben gekend.

„Verder was er een gaarkeuken in de Bavo en zijn er hier drie vliegtuigen neergestort. Allemaal verhalen die wij nooit hebben geweten maar nu klampen mensen ons hierover aan. Het komt allemaal weer naar boven.”

’De Passie 2 - Noordwijkerhout in Oorlogsjaren’ wordt op 6 mei uitgevoerd in de tuin voor het hoofdgebouw van de Sint Bavo aan de Langevelderweg. De toegang is gratis. Aanvang 20.30 uur.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.