Voetbal blijft populair in de regio

Voetbal blijft populair in de regio / archieffoto HDC Media

Redactie Leidsch Dagblad
leiden

Het aantal voetballers in deze regio groeit, blijkt uit gegevens van de KNVB, en bovengemiddeld bovendien. Mannen en vrouwen nemen ieder grofweg de helft van die toename voor hun rekening. ARC uit Alphen aan den Rijn is de grootste voetbalclub.

Op verzoek van het Leidsch Dagblad verschafte het KNVB-district West II inzage in de ledenadministratie. De clubs uit de Duin- en Bollenstreek, de stad en regio Leiden en de Rijn- en Veenstreek vallen onder dat district. Doel was om inzicht te krijgen in de werkelijke grootte van verenigingen en een beeld te krijgen van de ontwikkelingen, zowel bij mannen als vrouwen, als bij jongens en meisjes.

KNVB-zegsman Rob de Leede in Zeist noemt het een ’onalledaagse wens’, maar wel een waar de bond gehoor aan wilde geven. Het is voor het eerst dat de KNVB op zo’n grote schaal ledentallen openbaart. In de inventarisatie zijn 2008, 2010 en 2012 als ’ijkjaren’ genomen. In de speciale krantenbijlage bij het tabloid Sport van vandaag, die vooruitblikt op het nieuwe seizoen in de topklasse, wordt uitgebreid ingegaan op de KNVB-cijfers.

Uit de gegevens blijkt dat alleen in Leiden het aantal voetballers afneemt. De overige gebieden - de Bollenstreek, de Leidse randgemeenten en de Rijnstreek tonen een plus. De toename is bovengemiddeld voor West II. ,,Elk jaar is in onze cijfers nog een stijging te zien’’, zegt districtsmanager Sjaak van der Kroon, ,,al hadden wij wel hoger ingezet. Daarom hebben we de prognoses bijgesteld.’’

Gemiddeld bedroeg de groei in West II zo’n 2 tot 2,5 procent. Deze regio geldt als de gunstige uitzondering. In het seizoen 2011-2012 telde de KNVB in het verspreidingsgebied van deze krant 36122 geregistreerde voetballers en dat is bijna vier procent meer dan in 2008.

Met 1681 leden is het Alphense ARC inmiddels de grootste voetbalvereniging. ’Nummer twee’ Voorschoten ’97 heeft er 1537. In Leiden is UVS de grootste (913), gevolgd door Docos (886). In de Bollenstreek heeft Quick Boys de meeste leden (1484).

De stijgende populariteit van het vrouwenvoetbal blijkt vooral bij de jongste aanwas. Tussen 2008 en 2012 ging de toename met honderden procenten tegelijk.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.