Gemeente Leiden pakt de handschoen op

Robbert Minkhorst
Leiden

De gemeente Leiden gaat zich nadrukkelijk bemoeien met het lot van de voetbalclubs in de stad, waarvan enkele onder het bestaansminimum dreigen te komen. Die inmenging zal vermoedelijk tot fusies leiden.

Eind dit jaar wil wethouder Frank de Wit (D66, sport) ’een concreet voorstel’ voorleggen, dat in samenwerking met de twaalf clubs in de stad en de KNVB wordt opgesteld, kondigt hij aan. Het komt neer op een ’actieplan voetbal’, bevestigt de wethouder in een toelichting.

Diverse clubs - Docos, Roodenburg en GHC bijvoorbeeld - hameren al jaren op een regisseursrol van de gemeente. Bijna allemaal erkennen ze dat ze met teveel zijn, zonder dat ze daar zelf de consequenties aan kunnen verbinden. Tot dusver hield Leiden zich zoveel mogelijk afzijdig, al stond ’de deur altijd open’.

Noodzaak

Die houding verandert. ,,We onderkennen de noodzaak’’, aldus De Wit in een brief aan de gemeenteraad. Maar ’verwacht geen namen en rugnummers’, zegt de bestuurder ook. ,,Het wordt geen blauwdruk van wie met wie op welke plek moet. Het is wel zo dat er wat moet gebeuren. Maar we hebben aan de voorkant niet bedacht wat er aan de achterkant uit moet komen.’’

,,Ik geloof daar niet zo in. De vraag is wat effectief is’’, vervolgt De Wit. ,,Een dwingende rol van de gemeente? Of, als verenigingen met plannen komen, geven we een duwtje? Of iets daar tussenin?’’ Hij denkt dat een zachte hand meer effect sorteert. ,,We kunnen niet aan de zijlijn blijven staan. Ik denk dat we de clubs moeten helpen.’’

Kwetsbaar

Hij ziet dat verenigingen ’met een aantal problemen worstelen’. ,,Sommige worden erg klein. De clubfinanciën staan hier en daar onder zware druk omdat leden moeite hebben om hun contributie te betalen en omdat sponsoren afhaken. Het aantal kaderleden neemt snel af.’’ Dat ’maakt ze kwetsbaar’, aldus De Wit.

De gemeente heeft de KNVB ’een diepere analyse’ laten maken van de Leidse problematiek en daaruit komt onder meer de trend naar voren - onlangs nog door deze krant becijferd - dat het zondagvoetbal terrein verliest. Leiden houdt er zelfs rekening mee dat het ’prestatieve voetbal’ op zondag in de stad helemaal verdwijnt.

Fusies

De Wit verwacht nog geen fusies per 1 januari volgend jaar. ,,Er zit geen tijdsdruk op. Eind dit jaar weten we hoe we het gaan doen. De gesprekken met de voetbalvoorzitters gaan we de komende periode aan, en die moeten daarna ook eerst weer met hun leden praten.’’

FC Rijnland zoekt sinds anderhalf jaar een fusiepartner. Roodenburg zou, indien opportuun, graag samengaan met Lugdunum. GHC, zelf ontstaan uit De Sleutels en VCL, staat open voor nieuwe partners.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.