Wim T. Schippers bij de Veenfabriek

Theo de With
Leiden

Het Leidse theatergezelschap de Veenfabriek is aan het repeteren met Wim T. Schippers. Dat resulteert in de voorstelling ’Hoogwater voorheen laagwater’, die in januari in première gaat. Volgende week wordt vast een voorproefje gegeven.

Op maandag 24 en dinsdag 25 november is er in het Scheltema een zogeheten Veenproef. Gasten krijgen dan een driegangen diner voorgeschoteld door de Bostel Brothers. Ondertussen krijgen ze fragmenten uit ’Hoogwater voorheen laagwater’ te zien. Ook is er een spreker die dieper ingaat op het thema van de voorstelling.

Bij de Veenfabriek zijn de acteurs en musici gewend dat ze allemaal hun eigen inbreng hebben bij een nieuwe voorstelling. ,,In dit geval liep het anders’’, zegt dramaturg Paul Slangen. ,,Wim T. Schippers kwam met een complete theatertekst aanzetten. Dat was even schrikken.’’

Ontregeling

Daarmee had Schippers de boel meteen al ontregeld. Ontregeling is een terugkerend thema in Schippers’ werk. Dat was in de jaren zeventig al het geval met Sjef van Oekel. Paul Slangen: ,,Het publiek kijkt straks naar mensen die zogenaamd een avond voor ons presenteren. Maar door voortdurende ontregeling komt die avond nooit op gang. En dat natuurlijk in van die Schipperiaanse taal.’’

De 72-jarige Schippers staat zelf ook op het toneel, onder anderen met acteurs als Titus Muizelaar en Joep van der Geest. ,,Ook op het podium zal Schippers proberen te ontregelen. Daarmee laten we het toeval toe in deze voorstelling. Maar dat past in zijn filosofie: het leven is niet te regisseren, maar wordt bepaald door toevalligheden’’, aldus de dramaturg van de Veenfabriek.

Chaostheorie

Voor de Veenproef van maandag is daarom Dirk van Delft, directeur van Museum Boerhaave uitgenodigd. Hij gaat in op de chaostheorie. De Leidse sterrenkundige Vincent Icke is een dag later te gast. Hij vertelt over ruimtepuin. Schippers trakteert het publiek ook op wetenschapsquizvragen.

Veenproef, maandag 24 en dinsdag 25 november, 19.00 uur, Scheltema, Marktsteeg 1, Leiden, veenfabriek.nl.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.