’Fietscoaches ook op zondag’

© Archieffoto Hielco Kuipers

Alieke Hoogenboom

De fietscoaches die strandbezoekers moeten wijzen op het goed parkeren van tweewielers bij de strandafgangen in Katwijk, worden op warme dagen niet op zondag ingezet, en dat stuit de lokale VVD-fractie tegen de borst.

,,Op doordeweekse dagen staat veiligheid voorop, maar op zondag blijkbaar niet, terwijl die dag net zo belangrijk is. Daarin zou geen verschil moeten zijn’’, zegt VVD-raadslid Annette Brul-van Egmond die daarover aan het Katwijkse college van burgemeester en wethouders schriftelijke vragen heeft gesteld. De gemeente Katwijk zet de fietscoaches - een proef tot en met 24 september - niet op zondag in, omdat gemeenteambtenaren op die dag niet werken.

,,De gemeente laat wat betreft de veiligheid daar in onze ogen een steek vallen’’, vindt het raadslid. De VVD-fractie wil onder meer weten of het Katwijkse gemeentebestuur kan garanderen dat er op zondag geen problemen zijn en welke maatregelen zijn genomen om de hulpverlening op die specifieke dag niet in gevaar te brengen.

Het is de bedoeling dat de fietscoaches die bij afgangen staan, strandbezoekers bewust maken dat de wegen vrij moeten blijven voor hulpdiensten. Op drukke dagen komt het vaak voor dat het strand onvoldoende bereikbaar is.

Bewaakte fietsenstalling

Het raadslid is voorstander van een bewaakte fietsenstalling aan de kust. Ze steunde dan ook de motie van Hart voor Katwijk die pleit voor een proef met een dergelijke fietsenstalling, ook om diefstal tegen te gaan. De motie heeft het niet gehaald, maar wethouder Jacco Knape heeft de raadsleden vorige maand wel beloofd te onderzoeken of er plek voor is in het centrum. ,,We stimuleren mensen naar Katwijk te komen en dat op de fiets te doen, maar dan moet je daar wel in faciliteren en zorgen dat bezoekers normaal hun fiets kwijt kunnen. Daar moet prioriteit aan worden gegeven’’, stelt Brul-van Egmond.

De VVD-fractie is van plan - als de gemeente besluit de proefdagen niet aan te passen - zelf op een drukke zondagmiddag bij een strandafgang te gaan staan.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.