Langer ’feesten en beesten’ bij Trekkertrek Koudekerk

Wie legt de grootste afstand af met zo’n zware last? Foto Taco van der Eb

Wie legt de grootste afstand af met zo’n zware last? Foto Taco van der Eb

Annelies Karman
Koudekerk aan den Rijn

Families bezochten afgelopen zaterdag van heinde en verre de befaamde Trekkertrek Familiedag op het terrein van Spanbeton aan de Hogewaard in Koudekerk aan den Rijn. Dit jaar werd er voor het eerst een nieuw feestje voor de kleintjes toegevoegd aan het vaste programma van het boeren evenement: een afterparty voor alle families, aan het einde van de middag.

Te midden van het grootse uitgestrekte terrein van Trekkertrek lopen wat verdwaalde kinderen met plastic bekers. Op het gezicht van een klein blond meisje van een jaartje of vier zijn nog sporen van een geschminkte vlinder te bekennen. Haar moeder houdt haar nauwlettend in de gaten vanaf een picknicktafel, waar zij niet alleen zichzelf, maar ook haar andere kroost - zo’n zes kinderen - van een patatje met mayonaise voorziet. Lachend en gillend rennen de kinderen zo nu en dan het gras op. Wanneer een jochie op zijn knieën valt, rent een andere vader op het onheil af en helpt hem weer op de been. Eén ding is zeker: de sfeer bij de Trekkertrek familiedag is gemoedelijk.

Zweefmolen

Nichtjes Reza van der Fits (6) en Roxanne van der Meer (6) uit Hoogmade staren uitgeteld voor zich uit. Wanneer Reza vertelt over haar avonturen in de zweefmolen, beginnen de oogjes van beide dametjes te glimmen. ,,Het was echt heel leuk dat ik de wind zo voelde toen ik er in zat.’’ Roxanne voegt daar aan toe dat ze absoluut niet is gekomen voor de trekkers. ,,Trekkers vind ik maar stom. Dat is niet voor meiden.’’ Met een verbaasd gezicht kijkt Reza’s moeder Maaike Zonderop de kinderen aan, die al giebelend een onderonsje hebben. ,,Ik kom hier zelf ook al jaren. Vroeger gingen we met vriendinnen naar het feest in de avond. Volgens mij was ik toen een jaar of zestien. Terwijl ik dat zo zeg, bedenk ik mij ineens dat het al bijna twintig jaar geleden is.’’ Ze glimlacht en wenkt haar kinderen om te beginnen aan de terugtocht.

Wat achteraf zit Jim Edes (11) uit Hazerswoude op een bankje te kijken naar feestende kinderen. ,,Het was de hele dag wel leuk hoor. Ik vond vooral de stuntmannen wel vet. Die sprongen vanaf 25 meter hoogte in het water. Ik heb ook een goede grap uitgehaald bij mijn vader’’, lacht hij. Op dat moment komt zijn vader John net aangelopen. Jim kijkt naar hem en vertelt vol trots dat hij zijn vader voor aap heeft gezet. ,,Ze vroegen bij een BMX-stunt of er vrijwilligers in het publiek waren die op de weg wilden gaan liggen, zodat ze er overheen konden springen met de fiets. Ik heb mijn vaders hand gepakt en die omhoog gestoken. Hij werd uitgekozen en moest dus op de grond gaan liggen!’’ Johns kan er wel op lachen.

Badkuip

Voor Lieke van der Meer (7) uit Hazerswoude was de rijdende badkuip het hoogtepunt. ,,We werden met een trekker rondgereden die daarachter een kar had met een badkuip erop. Het was best wel warm vandaag, dus het was wel lekker om even te zitten.’’ De organisatie ziet er het voordeel van in om het familiefeest met een paar uurtjes te verlengen. Vrijwilliger Joeri de Jong (20) uit Ter Aar vindt het een verantwoordelijke beslissing. ,,Iedereen heeft het hier altijd naar zijn zin, dat is het probleem niet. Het is alleen jammer als je mensen van het terrein moet afjagen. Er komen overdag zo’n 10.000 bezoekers. Als die allemaal tegelijk naar huis moeten is dat wat onhandig. Bovendien is het ook fijn dat de kinderen die wat ouder zijn, niet heel snel naar huis moeten omdat hun jongere broertje of zusje op bed moet worden gelegd.’’

Ook voor de ouders is de afterparty een uitkomst. Moeder Trudy Tijssen heeft één van haar kinderen op haar rug. ,,De afterparty is echt een goed idee geweest. Andere jaren moesten mensen snel het terrein af. Het geeft de ouders wat tijd om nog even afscheid te nemen en hun kinderen startklaar te maken voor de terugreis. Voorheen werden we als vee weggejaagd. Nu kunnen we nog een klein beetje feesten en beesten.’’

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.