SP houdt vast aan afspraak Rijnlandroute

Redactie Leidsch Dagblad
voorschoten

Na jaren van discussie en debat valt woensdag het besluit over het tracé van de Rijnlandroute. De keus van provinciale staten valt bijna zeker op Zoeken naar Balans, vlak langs de Leidse Stevenshof en door Voorschoten. En niet op de Churchill Avenue.

Uit deze twee overgebleven varianten van de nieuwe weg die de A4 met de A44 met elkaar moet gaan verbinden, maakt provinciale staten een keuze. Afgaande op de laatste commissievergadering verkeer en vervoer, vorige week, is de kleinst mogelijke meerderheid vóór Zoeken naar Balans: 28 van de 55 statenleden. Het verschil is met andere woorden slechts één stem.

De voorstanders zijn te vinden bij VVD (12), CDA (6), D66 (5) en SP (5), die samen het provinciebestuur vormen. De tegenstanders zitten allemaal in de oppositie, PvdA (10), PVV (8), GroenLinks (3), ChristenUnie en SGP (4), 50Plus (1) en Partij voor de Dieren (1).

De Socialistische Partij speelt woensdag een cruciale rol. Op zich is de partij tegen welk tracé van de Rijnlandroute dan ook, maar zij slikte dit bezwaar een jaar geleden in tijdens de collegeonderhandelingen voor het provinciale bestuur. Alleen als een of meer socialistische statenleden alsnog tegenstemmen, is Zoeken naar Balans van de baan en komt de Churchill Avenue in beeld, een tracé dat over de Leidse Churchilllaan moet komen te lopen. De kans dat dit gebeurt lijkt echter minimaal, tot dusver trok de SP-fractie in de discussies eensgezind op. Dat zal woensdag niet anders zijn, laat fractievoorzitter Harre van der Nat weten. ,,Ik snap dat de tegenstanders van Zoeken naar Balans hun hoop hebben gevestigd op ons. Maar we hebben een jaar geleden een coalitieakkoord getekend en dan weet je dat ooit de dag komt dat je iets moet ondertekenen waar je het helemaal niet mee eens bent. Besturen is nu eenmaal ook af en toe inleveren, ook voor de SP.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.