Woonwijk Offem-Zuid wordt ruimer van opzet

,,De leefbaarheid van Noordwijk aan Zee mag de gemeente geld kosten’’, meent de nieuwe coalitie van Noordwijk. Foto Hielco Kuipers

Peter van der Hulst
Noordwijk

De plannen voor Bronsgeest gaan veel verder dan het moeizaam bereikte akkoord van een aantal maanden geleden. Destijds werd gekozen voor een beperkt aantal huizen, maar dan wel in de dure sector, zodat de grondopbrengst voor de gemeente zou zijn gewaarborgd.

Vooral het CDA heeft zich altijd fel verzet tegen het volbouwen van eerste klas bollengrond. Maar de christendemocraten maken geen deel meer uit van het college van burgemeester en wethouders. De nieuwe coalitie van Puur Noordwijk, Lijst Salman, PvdA/GroenLinks en D66 noemt het volbouwen van Bronsgeest ’geen doel op zich’. ,,Wel zal daar een gedifferentieerde woonwijk gebouwd worden’’, luidt de tekst in de coalitiekoers met de titel ’Denk mee, Doe meer!’.

Door Bronsgeest te bebouwen kan Offem-Zuid ruimer van opzet worden. Volgens de coalitie komt dat de leefomgeving ten goede. In de nieuwe wijk is nog steeds een zorgcentrum voorzien. Dat nieuwe onderkomen staat de uitbreidingsplannen van Groot Hoogwaak geenszins in de weg. Wel kiest de coalitie ook hier voor een ruimere opzet. Door een bouwlocatie aan het woon- en zorgcentrum toe te voegen kan ’een deel van het benodigde (sociale) bouwvolume elders worden gerealiseerd’. Daardoor zijn er minder woningen nodig op de huidige grond van Groot Hoogwaak, waardoor er ook minder hoog gebouwd hoeft te worden. Tegen de voorgenomen torens is namelijk veel verzet gekomen.

De beoogde nieuwbouw van Hotels van Oranje aan de Koningin Wilhelminaboulevard aan mag niet hoger worden dan de vuurtoren. Ook wordt opnieuw gekeken of de in het verleden berekende bouwrechten van 26.000 vierkante meter nog wel juist zijn. Met private partijen wil het college bekijken of het sterk verouderde vuurtorenplein kan worden aangepast.

Het college beseft dat minder massaal bouwen een lagere grondopbrengst tot gevolg heeft. Daardoor breken de coalitiepartijen met het gebruik dat alles ’budgettair neutraal’ moet. ,,De leefbaarheid van Noordwijk aan Zee mag de gemeente geld kosten.’’

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.