Resten korenmolen uit 1700 worden monument
Het nieuwe ontwerp, met de molenplaats aan het water.© Ontwerp Venster Architecten
Archeologen zijn in de bodem van nieuwbouwwijk De Horn in Rijnsburg gestuit op de fundering van een houten korenmolen uit 1700. De gemeente Katwijk heeft daarop samen met ontwikkelaar BPD besloten om het ontwerp voor Vlieteiland, onderdeel van de nieuwbouwwijk, aan te passen zodat de historische vondst zichtbaar wordt gemaakt.
Het plan is dat tussen de woningen een haag van groene bogen wordt neergezet die leiden naar de locatie waar de korenmolen, met de naam De Vlinder, ooit heeft gestaan. Bezoekers kunnen daar de fundering van de molen zien, die wordt afgeschermd met doorschijnend materiaal. Ook wordt een informatiepaneel neergezet waarop meer over de geschiedenis van het gemaal en het gebied is te lezen.
„Het is heel bijzonder dat oud en nieuw op deze manier tastbaar bij elkaar komen”, aldus wethouder Krijn van der Spijk. De komst van het historische monument heeft wel als gevolg dat er op die locatie minder woningen gaan worden gebouwd.
Ambachtsgrens
De molen, aan het Kanaalpad in Rijnsburg, is volgens de archeologen bijzonder, omdat die deel heeft uitgemaakt van de infrastructuur langs de Vliet.
De Oude Vliet was de ambachtsgrens tussen de gemeenten Rijnsburg en Oegstgeest. Bakkers uit beide gemeenten maakten van de korenmolen gebruik. „Dit zal wellicht een van de belangrijkste redenen zijn geweest voor de bouw van een houten brug over De Vliet”, schrijven de onderzoekers in een rapport.
De houten korenmolen is in het verleden meerdere keren op doek gezet door de Franse impressionistische schilder Claude Monet tijdens zijn bezoek aan Nederland. Een van die schilderijen hangt momenteel in Musée d’Orsay in Parijs.