Alecto bouwt ’opgeblazen hal’ in de Bloemerd

De hal van hockeyclub HGC, die als voorbeeld dient.

De hal van hockeyclub HGC, die als voorbeeld dient.© afbeelding polyned steenwijk

Loman Leefmans
Leiderdorp

Hockeyclub Alecto gaat voortaan in de wintermaanden een grote opblaasbare hal neerzetten op het eigen complex in sportpark De Bloemerd. De Leiderdorpse vereniging heeft de gemeente gevraagd garant te staan voor 156.000 euro, de helft van het aanschafbedrag. De fracties van GroenLinks en D66 hebben vragen gesteld aan het gemeentebestuur over het voornemen van Alecto.

De hockeyclub beschikt over vier kunstgrasvelden, en nog een half veld. In de winterperiode is het complex grotendeels ongebruikt en doen veel (jeugd)elftallen mee aan de zaalhockeycompetitie. Daarvoor moet de club sporthallen huren in Leiderdorp en elders in de regio. ,,Zaalhockey hing er tot voor kort een beetje bij’’, vertelt Alecto-voorzitter Bart Kerkmeer. ,,Maar het is steeds serieuzer geworden en steeds groter. Daarvoor in de hele regio zaaltjes huren, kost een hoop geld. Daarom hebben we een plan gemaakt voor een eigen hal.’’

Inkomsten

Het gaat dan om een opblaasbare hal van kunststof die bovenop een van de eigen kunstgrasvelden komt te staan, in de periode tussen 1 november en 1 maart. Dat gebeurt komend najaar voor het eerst. Met een eigen overdekt onderkomen bespaart Alecto niet alleen zaalhuur, het genereert kantine-inkomsten en bovendien kunnen ook andere Leiderdorpse sportclubs van de opblaaszaal gebruik maken. ,,Er wordt een speelvloer ingelegd en aan het einde van het winterseizoen haalt de leverancier de hal weer weg en slaat hem op.’’

Het gemeentebestuur heeft voor het neerzetten van de hal toestemming gegeven voor de komende tien jaar. Over de financiële garantstelling die Alecto heeft aangevraagd, beslist de gemeenteraad later dit najaar. D66 wil voorafgaand daaraan weten hoe de eventuele verhuur aan andere Leiderdorpse sportclubs in elkaar steekt en of de verwarming in de blaashal op een duurzame manier wordt geregeld. Bovendien vragen de democraten zich af wat buurtbewoners ervan vinden.

Mislopen

De fractie van GroenLinks vraagt zich af wat het voor de gemeente betekent als Alecto, en wellicht ook andere sportverenigingen, niet langer gebruik maakt van de gemeentelijke sporthallen De Bloemerd en De Does. Want volgens GroenLinks loopt alleen al in het geval van de hockeyclub, de gemeente ongeveer 10.000 euro aan huurinkomsten mis. Maandagavond buigt de lokale politiek zich over het onderwerp.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.