Vergroenen ’historische fout’

Bij de Europaweg kan de gemeente volgens arts De Jong beter zijn praktijk als geluidswering plaatsen dan een lelijke, lange wand. © Archieffoto Hielco Kuipers

Sebastiaan van der Lubben
Leiden

Terwijl de Leidse politiek dinsdagavond in de commissie met een laatste bestemmingsplan de Oostvlietpolder definitief wil vergroenen, waarschuwt Loncq de Jong voor een ’historische fout’. De gemeente Leiden vergeet volgens hem namelijk een noodzakelijk geluidsscherm van honderdvijftig meter dat onherroepelijk moet worden opgetrokken.

Loncq de Jong, arts, procedeert al vanaf 1985 om een praktijkruimte achter Vlietweg 8 te mogen bouwen, maar vindt steeds de gemeente op zijn pad. Vreemd, stelt Loncq de Jong, want zijn plannen zouden voor Leiden juist een uitkomst kunnen zijn. In het bestemmingsplan Oostvlietpolder, waarover de politiek vanavond de degens kruist, mist namelijk een maatregel tegen geluidsoverlast van de te verdubbelen Europaweg, waarschuwt hij. Een wet eist dat die maatregel er wel moet komen.

De geluidsnormen worden als sinds 2004 overschreden en met een dubbele Europaweg zal dat alleen maar verergeren, stelt De Jong. Zijn eigen plannen noemt hij „aantoonbaar” voldoende geluidswerend. Instemmen met het bestemmingsplan, dat de bouw van zijn praktijk verbiedt, zadelt de gemeente volgens de arts op met een kostbaar en lelijk alternatief: een geluidsscherm van 150 meter langs de Europaweg en Vrouwenweg. „Precies wat de politiek allemaal niet wil.”

Speldenprik

„De gemeente is in overtreding als er geen voorziening voor geluidswering komt”, herhaalt hij strijdbaar. En die overtreding zal Loncq de Jong aangrijpen om voor de vierde keer naar de Raad van State stappen. Het risico is volgens hem aanzienlijk dat de Raad van State het bestemmingsplan van de gemeente afwijst, met alle vertraging en kosten van dien.

„Denk dus heel goed na en neem een wijs besluit”, houdt hij de raadsleden voor. „Los het eenvoudig op. Waar gaat het nu helemaal om? Een strook grond van twintig meter breed, achter en naast de achtertuin van Vlietweg 8 waar gewoon een bouwbestemming op ligt. Dat is een speldenprik in verhouding tot de rest van de groene polder.”

Met het weer mogelijk maken van de bouw slaan gemeente en de arts twee vliegen in één klap: Loncq de Jong krijgt zijn praktijkruimte, de gemeente hoeft geen halsbrekende toeren uit te halen om het geluid van de verdubbelde Europaweg te weren. En, voegt Loncq de Jong daaraan toe, de politiek houdt zich met deze plannen aan haar eigen uitgangspunten: de doorkijkjes richting de polder blijven behouden.

Ontwerp

Maar dan moet er wel water bij de wijn. De mogelijkheid om zijn plannen aan te passen kunnen alleen in het bestemmingsplan worden opgenomen als er weer een wijzigingsbevoegdheid op zijn grond komt. „En als die niet terugkomt, zal ik me daar dus opnieuw tegen verzetten. Met tegenzin. Dat zou heel erg jammer zijn want het kan zoveel eenvoudiger: er zal wat met het ontwerp van mijn plannen moeten worden geschoven, maar daar ben ik natuurlijk toe bereid.”

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.