GHC, FC Rijnland en vv Leiden weigeren overgang naar ’de Kade’

Loman Leefmans
Leiden

De voetbalclubs vv Leiden, FC Rijnland en GHC willen pertinent niet verhuizen naar de Leidse Boshuizerkade. Het trio, dat plannen heeft om te fuseren, vindt dat idee ’onbespreekbaar’.

„Dit gaat helemaal niet gebeuren”, aldus de strijdbare woordvoerder Casper Stuivenberg. „Je merkt gewoon de woede bij de club.”

Leiden telt twaalf voetbalverenigingen. Een aantal daarvan heeft onvoldoende leden en soms ook nog stevige schulden. Het gemeentelijke project Voetbal Vitaal moet voor een herinrichting van clubs en accommodaties zorgen.

’Kansloze plek’

Dat trage proces verliep tot nu toe in pais en vree. Totdat vorige week duidelijk werd dat de drie genoemde clubs in de voorlopige plannen zijn ingedeeld op de Boshuizerkade. „Daar zijn de velden te klein, het ligt langs een drukke weg, er is onvoldoende parkeergelegenheid, er komt betaald parkeren in de buurt en zo kan ik nog wel even doorgaan”, aldus Stuivenberg. „Het is kortom een kansloze plek.”

Van de drie clubs zitten er nu twee (vv Leiden en FC Rijnland) op het complex bij de Smaragdlaan dat Mors II wordt genoemd. Daar willen ze blijven, GHC (nu Voorschoterweg) toevoegen en ook korfbalclub Crescendo een nieuwe plek bieden. „Van dat idee, dat we al eerder hebben geopperd, blijft in de gemeentelijke plannen niets over”, concludeert Stuivenberg.

Genoeg plaats

Het bestuurslid van zaterdagclub vv Leiden denkt te weten waarom de gemeente de nog te vormen vereniging het liefst aan ’de Kade’ wil hebben. Na een eerdere fusiegolf zijn daar twee clubs overgebleven (FC Boshuizen en GOL Sport) die er nieuwe kunstgrasvelden en fonkelnieuwe clubhuizen kregen. Desondanks bleef de gewenste groei bij die twee uit, waardoor er nu genoeg plaats is voor een andere bespeler. „De gemeente wil haar eigen mislukte miljoenenproject daar niet opgeven en daarom moeten wij er worden gedumpt”, vermoedt Stuivenberg. GHC, FC Rijnland en vv Leiden hebben al aangegeven zich fel te gaan verzetten.

’Er moeten keuzes worden gemaakt’, zo staat in een korte reactie van de gemeente, die nog met elke club afzonderlijk in gesprek gaat.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.