Zes ton te gortig voor promotie Lammermarktgarage

De garage.

De garage.© archieffoto

Loman Leefmans
Leiden

De promotiecampagne om de grote parkeergarage aan de Leidse Lammermarkt beter gevuld te krijgen, kost circa zes ton. Raadslid Mart Keuning (ChristenUnie) vraagt het stadsbestuur daarover om opheldering. Want ’wat zijn de financiële gevolgen van lagere tarieven en onderbezetting?’

De 22 meter diepe garage kostte meer dan veertig miljoen euro en werd twee maanden geleden met een druk bezochte feestweek geopend. Sindsdien is het bouwwerk veel minder in trek, met zijn 525 vakken verdeeld over zeven lagen.

Een uurtje parkeren kost 2,70 euro en de garage moet zichzelf binnen ongeveer een kwart eeuw terugverdienen. Daar is dus een stevige bezettingsgraad voor nodig. Als die lager uitkomt dan is geraamd en becijferd, duurt het ook langer voordat de garage quitte draait.

Keuning wil het naadje van de kous weten. Hoe lang duurt het voordat de veertig miljoen bij elkaar is geparkeerd, als de bezettingsgraad een kwart lager uitpakt dan de prognoses? Of tien procent? Of vijf procent? En als Leiden ook nog eens ruim zes ton uitgeeft aan een promotiecampagne om het bouwwerk beter gevuld te krijgen, hoe lang duurt het dán voordat ook die extra investering is terugbetaald?

Korting

Wat de campagne ’Laat je Leiden’ inhoudt, dat maakte het stadsbestuur eerder bekend. Er wordt tijdens rustige uurtjes lageren tarieven gerekend en op koopzondagen betalen automobilisten de eerste twee uur niets. Bovendien wordt een gereduceerde parkeerprijs gerekend voor bezoekers van theater, bioscoop en museum, en wie op bezoek gaat bij een van de buurtbewoners, kan ook op korting rekenen in de garage. Dit alles om het gebruik van de parkeerkolos te vergroten.

Keuning maakte over de zes ton zelf een berekening. Volgens hem zijn 225.000 extra parkeeruren nodig, á 2,70 euro, om ook dat bedrag bekostigd te krijgen. Verder vraagt het raadslid zich af of niet het autorijden, maar het fietsen gepromoot moet worden

De Lammermarktgarage krijgt ook een bijzondere functie als Leiden Culinair op de Kaasmarkt plaatsheeft, van donderdag 22 tot zondag 25 juni. De buurtverenigingen van Pancras-oost, Pancras-west en Maredorp-de Camp klaagden over het verlies van parkeerplaatsen tijdens het evenement. Daarom mogen buurtbewoners vanaf maandag een week lang gratis parkeren onder de Lammermarkt, op vertoon van een brief die in een deel van de wijken wordt verspreid.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.