Stedelijk Gymnasium Leiden krijgt dependance aan Lammenschansweg

Janneke Dijke
Leiden

Het Stedelijk Gymnasium opent na de zomervakantie een dependance in de oude praktijkschool aan de Lammenschansweg 6. Het schoolgebouw aan de Fruinlaan is te klein en heeft uitbreidingsplannen, maar het duurt te lang voor dat klaar is. Ook aan de Nieuwe Marnixstraat zijn de grenzen bereikt. Daarom laat het Stedelijk dit jaar voor het eerst een maximum aantal brugklassers toe, 360 in totaal.

Aan de Fruinlaan zijn dit jaar computerlokalen ingericht als reguliere leslokalen. Het maken van de roosters wordt steeds lastiger. ,,De uitbreiding van de Fruinlaan is niet een, twee, drie gerealiseerd, hoewel we het zo snel mogelijk willen’’, aldus rector Bart Vieveen.

Tot de nieuwbouw klaar is, is de oude praktijkschool een oplossing. Daar zit nu de Weggeefwinkel antikraak. ,,We zijn blij dat het niet een heel eind bij onze school vandaan is, en dat het een veilige route is.’’ Het pand moet nog wel flink opgeknapt worden. Later dit schooljaar wordt bekend welke klassen of lessen naar de Lammenschansweg verhuizen.

Taks

In 2013 meldden zich 360 brugklassers bij het Stedelijk, vorig jaar 400. Dat aantal kan de school komend jaar niet kwijt. Het schoolgebouw aan de Nieuwe Marnixstraat, geopend in 2010, kreeg het afgelopen jaar extra lokalen op de plek waar voorheen de fietsenstalling was. Ook dit pand zit nu aan zijn taks.

Kinderen uit groep 8 hebben tot 1 april de tijd om zich in te schrijven. Mocht loten nodig zijn, dan gebeurt dat op 2 april. Eerdere jaren lootte het Stedelijk ook, maar toen ging het om de locatie van plaatsing. Elk jaar zijn er tien tot twintig leerlingen die niet naar hun voorkeurslocatie kunnen. Vorig jaar was de Fruinlaan populairder, de twee jaar daarvoor de Nieuwe Marnixstraat. Op beide locaties is komend schooljaar plek voor zes brugklassen.

Het is dit jaar voor het eerst dat het Stedelijk nieuwe leerlingen niet kan beoordelen op grond van hun Cito-score, omdat deze toets later wordt afgenomen. ,,Dat is geen probleem. Het advies van de basisschool klopte voorheen in 98 procent van de gevallen, dus nu ook’’, aldus Vieveen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.