Pool bekeuren blijft lastig

Redactie Leidsch Dagblad
Bollenstreek

Parkeerbonnen uitschrijven voor auto’s met een Oost-Europees kenteken blijft een moeilijk verhaal. Gemeentelijk opsporingsambtenaren (goa’s) in de streek doen het wel, maar de kans dat de bekeuring uiteindelijk ook wordt betaald is erg gering.

Over het feit dat Poolse overtreders de dans ontspringen als er in de blauwe zone van Lisse bonnen worden uitgeschreven, werden onlangs vragen gesteld door het plaatselijke CDA-steunfractielid Gerrit Meijland. Hij zei op straat aangesproken te zijn door Lissenaren die over deze vorm van rechtsongelijkheid klaagden en wilde opheldering van burgemeester Lies Spruit.

Die duidelijkheid is er inmiddels, zo blijkt uit een brief die gisteren aan de Lissese gemeenteraadsleden is gestuurd. Volgens het hoofd van de juridische afdeling van de gemeente kunnen alleen bekeuringen uitgeschreven aan Nederlanders, Duitsers, Belgen en Zwitsers soepel worden geïnd.

Met deze landen zijn er namelijk afspraken over het uitwisselen van persoonsgegevens die bij de kentekens horen. Vanuit de Nederlandse overheid en het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) wordt al jaren aangedrongen op een regeling met álle EU-landen maar dat is tot nu toe zonder resultaat gebleven.

Het gevolg is dat er alleen bekeuringen van Polen (en andere buitenlanders) kunnen worden geïnd als ze op heterdaad worden betrapt.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.