Op de valreep hoogtepuntje Roomburg

Hielke Biemond
Leiden

De Roomburg-vrouwen wonnen gisteren hun eerste wedstrijd van het seizoen in de tweede klasse. De ploeg van aanvoerster Corine ten Ham won met 3-1 van Noordwijk. Vier jaar geleden kwam Ten Ham over van Zoetermeer over naar Roomburg om zo haar studie te kunnen combineren met hockey. De Leidse ploeg was toen net gedegradeerd uit de overgangsklasse. Het was dus ook niet gek dat de Zoetermeerse met de nodige verwachtingen naar Roomburg kwam.

De degradatie naar de eerste klasse bleek echter nog maar het begin van de glijbaan te zijn. Dit seizoen gleden de Leidse vrouwen door naar de derde klasse. Ten Ham vindt het moeilijk om één zere plek aan te wijzen maar heeft in de afgelopen jaren wel een aantal dingen gezien waar het aan heeft geschort.

,,Het lijkt wel of de vrouwen bij Roomburg een beetje minder bij behandeld worden. Bij de mannen is alles perfect geregeld. Dingen voor ons maken net wat minder uit’’, merkte de aanvoerster. In die lichte verwaarlozing kan ook trainer Michiel Stap zich wel vinden. ,,Het beeld van de dames is niet altijd even positief geweest. Dat merk je een beetje onder de leden. Er is gewoon minder interesse’’, aldus Stap.

De verminderde interesse voor het eerste vrouwenteam resulteerde ook in een slechte relatie tussen de jeugd en het eerste vrouwenelftal. ,,Toen ik jeugdspeelster was en je mocht met dames 1 meedoen dan was dat echt ontzettend gaaf. Nu merkte ik gewoon dat dat steeds minder bijzonder werd onder jeugd. En dat is natuurlijk niet goed’’, zei Ten Ham.

Om die generatiekloof tegen te gaan besloot Stap halverwege het seizoen om de A1 volledig met de selectie mee te laten trainen. Degradatie werd er niet meer mee voorkomen maar toch denkt Stap dat die beslissing zijn vruchten heeft afgeworpen. ,,De jeugd heeft grote stappen gemaakt. Zowel technisch als fysiek. Ook is de relatie tussen de jeugdspeelsters en dames 1 sterk verbeterd. Dat moest ook wel anders vertrekken ze allemaal na de jeugd’’, vertelde Stap.

Gisteren kende het sterk verjongde Roomburg op de valreep dus nog een hoogtepuntje. Jong en oud versmolten vochten voor een overwinning. Eline Nijhoff, Fien Paardekooper, en Lieke Dollee hadden allen een aandeel in de score. De overwinning werd nog iets specialer toen de veertienjarige Sophie Jongmans haar debuut maakte.

Ten Ham stopt na dit seizoen. Zonder de aanvoerster maar met een nieuwe talentvolle lichting moet Roomburg binnen vier jaar terug zijn in de eerste klasse. In ieder geval weer een ambitieuze doelstelling.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.