Geen twijfel over wie de beste is op De Voscuyl; Oegstgeest wint met 6-1 van UDO

Danny Weenink (Oegstgeest) aan de bal. Nick Bakker (4) wacht af wat hij ermee gaat doen.© Foto Taco van der Eb

Haniff Harharah
Oegstgeest

Een ludiek statement, meer was het niet. ‘Wij willen passie en strijd, niet onze club kwijt’, stond er op een groot spandoek, in de geel-rode clubkleuren van vv Oegstgeest. Die boodschap prijkte prominent op de tribune, als verwijzing naar de aanstaande fusie met buurvereniging UDO.

Maar hoewel de ledenvergaderingen van beide clubs formeel nog hun jawoord moeten geven, houdt niemand er nog rekening mee dat ze níét met elkaar in het huwelijksbootje zullen stappen. De trouwjurk is al uitgekozen en heeft een donkerblauwe kleur met gele accenten gekregen. Hoogstens wordt er nog over de nieuwe naam van het echtpaar – OVV De Vossen – gediscussieerd.

Met de onvermijdelijke samensmelting als een stip aan de horizon, kwamen vv Oegstgeest en UDO dit seizoen voor het eerst elkaar tegen in competitieverband. Sinds afgelopen zaterdag kan er geen misverstand meer bestaan over wie de beste van het dorp is. Na de 1-5 op 29 oktober werd het nu 6-1, opnieuw in het voordeel van ‘VVO’.

Daarbij had Oegstgeest wat goed te maken. Driemaal duur puntverlies maart (nederlagen tegen FC Rijnland en Van Nispen en een remise bij Roodenburg) heeft de titelkansen flink verkleind. Terwijl het elftal van trainer Huig-Jan Heeringa op voorhand toch werd gezien als de topfavoriet.

Het kampioenschap leek ook lange tijd voor het oprapen te liggen, maar in een tijdsbestek van drie weken is Oegstgeest afhankelijk geworden van wat Van Nispen en Blauw Zwart doen. ,,Daardoor hebben we eigenlijk het kampioenschap vergooid’’, aldus Heeringa. ,,Dan is UDO natuurlijk wel een mooie tegenstander om weer wat vertrouwen te tanken.’’

De met afstand meest scorende ploeg – 103 doelpunten heeft Oegstgeest inmiddels al gemaakt – herpakte zich met een half dozijn goals in de Oegstgeester derby. Onbedoeld was UDO een gewillig slachtoffer, waarmee werd voldaan aan de gekscherende suggestie in het programmaboekje dat UDO ‘de bruidsschat voor later niet in gevaar wil brengen’.

Desondanks zei UDO-trainer Nikivor van Rijn zich niet vernederd te voelen. ,,Wel teleurgesteld. Ik had er iets meer van verwacht, omdat zij niet in goeden waren. Daar hoopten wij van te profiteren, maar het tegenovergestelde gebeurde.’’

Waar hij zijn spelers nog had gewaarschuwd voor de hoekschoppen van Oegstgeest, opende de thuisclub juist uit een corner binnen twee minuten het bal. Het bleek de opmaat naar meer. Nog voordat het halfuur was verstreken, hadden de veel scorende spitsen Rens van Klaveren (26 goals in totaal) en Danny Wenink (twintig) met ieder twee treffers er al 4-0 van gemaakt.

,,Het ontbrak bij mijn spelers aan scherpte en beleving, maar ook gewoon aan slimheid’’, vond Van Rijn. ,,Ik was er al snel klaar mee vanaf de kant. Complimenten aan Oegstgeest, maar wij hadden hier weinig te zoeken.’’ Het enige lichtpuntje was volgens hem de 17-jarige Martijn Theunissen, die zich redelijk staande hield op de rechterflank.

Ook het enige doelpunt van UDO verdiende een eervolle vermelding. De doeltreffende volley van Daniël Gras, net na de rust, werd bijna het luidst bejubeld van alle goals. Vrij snel volgde echter de 5-1 van Mario Gianfiglio, waarna Steven Apcar in de voorlaatste minuut nog voor het slotakkoord zorgde.

Gianfiglio had na afloop de grootste grijns van allemaal, aangezien zijn zus Roberta in het eerste vrouwenteam van UDO speelt. Bovendien was het zijn eerste basisplaats van het seizoen. Als bekroning vierde hij zijn treffer door soepeltjes met de schouders te schudden. Een hommage aan Antoine Griezmann, de Franse sterspeler van Atletico Madrid. ,,Ik dacht: ik doe iets geks.’’

Overigens zei de Oegstgeestenaar met Italiaanse ouders groot voorstander van een fusie met UDO te zijn. ,,Een grotere club is alleen maar beter voor Oegstgeest. Het werd ook wel een beetje tijd.’’

Oegstgeest: Van der Kaay; Apcar, Heemskerk, Polet; Gianfiglio (73. Bouwman), Zenden (60. Giliams), Tetteroo, Harfaoui (46. Van Tulder), D. Dijkstra; Wenink, Van Klaveren.

UDO: Van der Maat; Uittenbogaard (68. Juffermans), Lichtenbeld, N. Bakker, M. Franken; Theunissen, Gras, P. Franken, M. Bakker (75. Bayram); Van Moorsel (60. Du Maine), Vergeer.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.