Sociëteit de Burcht verder met andere uitbater

Janneke Dijke
Leiden

Sociëteit de Burcht houdt in de huidige vorm op te bestaan. Per 1 januari vertrekt uitbater John van der Steen omdat hij een grote huurachterstand heeft opgelopen. Pandeigenaar Johan Oudendal zoekt een nieuwe ondernemer die het roer omgooit in De Burcht.

De huurachterstand zou meer dan 80.000 euro bedragen. Van der Steen en Oudendal willen het exacte bedrag niet noemen. Oudendal heeft de achterstand kwijtgescholden, onder de voorwaarde dat Van der Steen de zaak per 1 januari verlaat. ,,Ik had er slechter uit kunnen komen. Het is heel jammer, maar het is niet anders’’, zegt Van der Steen. Oudendal: ,,Wij hebben hem heel genereus behandeld. Waarom? Ik ben geen man van lange procedures. Ik wil snel schoon schip maken: hij eruit, een ander erin.’’ Afgelopen vrijdag maakten ze de deal.

Van der Steen (51) was 24 jaar lang het gezicht van Sociëteit de Burcht. Aanvankelijk huurde hij het pand van de gemeente, de laatste tien jaar van de Oudendal Groep. Na de verkoop ging de huur omhoog. Van der Steen bleef het oude huurbedrag betalen en vocht de verhoging aan, maar verloor de rechtszaak afgelopen zomer. Vaste gasten probeerden nog om de huurachterstand te financieren. ,,Uiteindelijk bleek dat ik te weinig speelruimte had’’, zegt Van der Steen.

Oudendal zag geen toekomst meer in Sociëteit De Burcht. ,,Het huidige concept is niet meer voldoende om de zaak rendabel te draaien. De horeca van tegenwoordig is heel anders dan die van tien, vijftien jaar geleden.’’ De vastgoedeigenaar wil dat er een andere wind gaat waaien in de horecagelegenheid. ,,Wij gaan er de komende tijd wat aan onderhoud doen. Dat is nodig. Misschien wil een nieuwe ondernemer de tuin er meer bij betrekken, dan kunnen we wat meer verbouwen. De zaak heeft veel mogelijkheden als café en zalencentrum voor feesten en partijen.’’ Diverse ondernemers hebben zich al bij hem gemeld.

Voor de huurders van de tuinzaal breken onzekere tijden aan. In de zaal naast het café repeteren koren en wordenbijeenkomsten gehouden. ,,Zij hebben een huurcontract met Van der Steen, niet met mij’’, zegt Oudendal. ,,Ik heb dus niks over te nemen. Wij maken schoon schip en willen het kaal aanbieden aan een nieuwe exploitant, zodat hij een nieuwe start kan maken.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.