Chaos terug in de Herenstraat, winkeliers blij

Binnert Jan Glastra
Leiden

Het tweerichtingsverkeer in de Leidse Herenstraat is woensdag hersteld. En daarmee, zeker in de ochtenduren, de dagelijkse verkeerschaos van auto’s, fietsers en lossende vrachtwagentjes. De winkeliers vinden het heerlijk. Zij hopen dat hun omzet zich nu weer herstelt. De gemeente zal haar omzet juist zien dalen: zij haalde de afgelopen weken bijna 28.000 euro aan boetes op.

Het zijn vooral de winkels voor dagelijkse, snelle boodschappen die er de afgelopen weken onder leden dat de gemeente autoverkeer tijdelijk maar één kant op toestond. Dit omdat de Jan van Houtbrug dicht was voor zwaar verkeer, en de brandweer werd omgeleid door de Herenstraat. ,,Voor de fietsers was het fijn, maar we merkten dat helaas wel in de kassa, ja’’, zegt Patricia Tijssen van Bakker Jan. ,,Ik denk 25 tot 30 procent wel’’, stelt Peter Hemerik van dierenwinkel Parva.

Bedrijven met andersoortige koopwaar of dienstverlening, merkten er minder van. ,,Het was juist wel prettig’’, zegt Eva Slats van Slats Antiek. ,,We konden nou gewoon in- en uitladen zonder aangereden te worden.’’

Uitkijken bleef geboden. Vele automobilisten negeerden, al dan niet bewust, het eenrichtingsverkeer van de laatste weken. 184 werden er op de bon geslingerd. ,,Stonden ze daar met zijn vieren kentekens te noteren’’, zegt Peter ’Parva’ met enige weerzin.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.