Snelvaren zonder poespas op het Braassemermeer

Snelvaren zonder poespas

Redacteur Rijn en Veen
kaag en braassem

Grote kans dat er op het Braassemermeer steeds meer snelheidsduivels opduiken. Eigenaren van snelle motorboten krijgen voortaan makkelijker toestemming om de maximum snelheid te overtreden. Wachtlijsten zijn verleden tijd.

Op het Braassemermeer is het verboden om sneller te varen dan 12 kilometer per uur. Jaarlijks kunnen 90 eigenaren van snelle motorboten hiervan vrijgesteld worden. Personen die zo’n aanvraag voor het eerst indienen, komen vaak eerst op een wachtlijst terecht.

Het verlenen van deze jaar- en dagontheffingen en het bijhouden van de wachtlijst - waar momenteel 28 booteigenaren op staan - neemt erg veel tijd en werk in beslag. Kaag en Braassem heeft daarom besloten om alle administratieve rompslomp over boord te gooien. De aanvraag kan voortaan digitaal worden gedaan, wat onnodig papierwerk voorkomt.

,,Voor de aanvrager wordt het simpeler en eenvoudiger. En de gemeente hoeft minder te toetsen’’, zegt wethouder Antoon Kea tevreden. ,,We leggen hiermee de verantwoordelijkheid volledig bij de vaarders. Zij moeten er voor zorgen dat ze bij controles de juiste documenten kunnen laten zien.’’

Om omwonenden en andere waterrecreanten enigszins te sparen voor de snelheidsduivels, geldt er wel een maximum snelheid. Tot nu toe mochten de snelle vaarders zelf bepalen hoe hard ze gingen. Op advies van de politie mogen motorboten op het Braassemermeer niet harder dan 70. Alleen in de vaargeul en het stiltegebied mag geen enkele boot sneller varen dan 12 kilometer per uur.

Meer nieuws uit LD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.