Leerstoel Leidse cultuur

Magdalena Moons en Francisco de Valdés.

Magdalena Moons en Francisco de Valdés.

Wilfred Simons
Leiden

De Universiteit Leiden stelt een leerstoel Magdalena Moons in. Een nog te benoemen hoogleraar zal ’het onderzoek stimuleren naar de geschiedenis van de rijke stadscultuur van Leiden’.

De instelling van de deeltijdleerstoel is een initiatief van een groepje oud-bestuursleden van de 3 October Vereeniging, die speciaal met dit doel het Genootschap Magdalena Moons hebben opgericht. De universiteit begroette het initiatief begin dit jaar al met veel belangstelling. In februari zei hoogleraar Vaderlandse Geschiedenis Henk te Velde dat aan ’de band tussen universiteit en stad aan beide kanten veel waarde aan wordt gehecht’.

Icoon

De leerstoel is vernoemd naar de echtgenote van de Spaanse veldheer Francisco de Valdez, volgens hoogleraar Judith Pollmann ’een belangrijk icoon van Leidens ontzet’. Een mythe, die in 1824 stevig is aangezet door de Leidse dichter Willem Bilderdijk (1756-1831) wil dat Moons (1541-1613) een Spaanse aanval op Leiden heeft voorkomen.

Lange tijd werd getwijfeld of Moons daadwerkelijk met Valdez getrouwd is geweest, maar in 2007 toonde historica Els Kloek aan dit wel degelijk het geval was. In 1574 trouwden zij in Antwerpen; het huwelijk duurde tot 1581, toen de Spaanse edelman overleed.

De oud-bestuursleden van de 3 October Vereeniging hebben de financiering voor de leerstoel geregeld. Hiervoor deden zij een beroep op ’Leidse instellingen en particulieren’. Hoeveel geld er met de leerstoel is gemoeid, wil Pollmann niet zeggen.

Verbinding

Het is de bedoeling dat de nieuwe leerstoel voor de universiteit ’de verbinding wordt met het erfgoed, de rijke lokale geschiedenis en alle instellingen die zich hiervoor inzetten’. Voor de stad moet de leerstoel ’het gezicht van historisch onderzoek zijn’.

De universiteit en het Genootschap Magdalena Moons verwachten dat de Magdalena Moons-hoogleraar zorgt voor een verbinding ’tussen het onderzoek en het onderwijs aan de universiteit en het Leidse publiek’. ,,Leidse onderzoekers, studenten en stagiairs zijn al betrokken bij het maken van tentoonstellingen in de stad en geven colleges over Leidse thema’s en presentaties voor een breder publiek’’, zegt Pollmann. ,,Dat zal nu verder toenemen.’’

De naam van de leerstoel is gistermiddag onthuld na afloop van de jaarlijkse historische lezing van de 3 October Vereeniging in het Academiegebouw, die dit jaar is gegeven door historicus Raymond Fagel.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.