Op Leids stadhuis blijft contant geld in de ban

Loman Leefmans
Leiden

Met contant geld betalen bij de balies op het Leidse stadhuis blijft vooralsnog onmogelijk.

De gemeente wil dat er alleen pinbetalingen worden gedaan en houdt daaraan vast. Dit ondanks kritiek van onder meer de nationale ombudsman en De Nederlandse Bank (DNB). In Leiden ’wordt er altijd naar een praktische oplossing gezocht’, meldt een woordvoerster.

De gemeente Leiden besloot in 2015 om de kassa’s op het stadhuis definitief op te bergen. Betalingen voor paspoort, rijbewijs of vergunning konden vanaf dat moment alleen nog met een pinapparaat worden uitgevoerd. ,,Een belangrijke reden is de veiligheid van de medewerkers. Bovendien bleek 94 procent van de mensen sowieso met pin te betalen.’’

De resterende zes procent bestaat niet zozeer uit ouderen, maar meer uit buitenlandse studenten en mensen die schulden hebben, zo meldt de gemeente. Via machtigingen of met de hulp van vrienden en kennissen, wordt er dan meestal wel een mouw aan gepast.

Toch is er de laatste tijd kritiek op gemeenten die geen cash meer accepteren. DNB wijst erop dat contant geld nog altijd een wettig betaalmiddel is. En volgens de Ombudsman zijn ouderen, daklozen, mensen die slecht zien en andere kwetsbare groepen de dupe van het Leidse betaalbeleid.

Daarom heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten een onderzoek aangekondigd dat wordt uitgevoerd door de Vereniging Directeuren Publieksdiensten en de Nederlandse Vereniging van Burgerzaken. Totdat later dit jaar de resultaten van dat onderzoek bekend zijn, past Leiden de huidige betalingsmethode niet aan.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.