Alternatieve onkruidbestrijding Oegstgeest later

Vanaf november volgend jaar verboden in Nederland. Archieffoto

Binnert Glastra
Oegstgeest

Het lukt de gemeente Oegstgeest niet meer om nog dit jaar een nieuw plan voor een alternatieve manier van onkruidbestrijding klaar te hebben. De gemeente mikt nu op begin volgend jaar.

De gemeente dacht begin van dit jaar, alles mooi op tijd rond te hebben voor als bestrijdingsmiddel glyfosaat (Roundup) vanaf november 2015 in Nederland verboden is. Burgemeester en wethouders hadden het biologisch afbreekbare bestrijdingsmiddel Ultima op het oog als alternatief en wilden daar afgelopen zomer mee gaan proefdraaien.

Die proef werd afgeblazen toen bleek dat een Europese lijst met uitzonderingen op het verbod er waarschijnlijk niet is voor het Nederlandse verbod ingaat. Daardoor zou Ultima, waarvan verwacht wordt dat het op die lijst komt, op dat moment nog een verboden middel zijn.

De kans bestaat dat het rijk daar nog een oplossing voor vindt, maar in afwachting daarvan besloot Oegstgeest ook andere manieren van onkruidbestrijding nog te onderzoeken. Die zoektocht van de ambtenarij neemt wat meer tijd in beslag dan verwacht. Het college had gehoopt dit jaar een besluit te kunnen nemen, maar het wordt begin 2015.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.