Nieuwe uitbater voor zwembad Poelmeer

© Hielco Kuipers

Binnert Glastra
Oegstgeest

Na een donkere periode vol gesteggel en onzekerheid schijnt er weer licht aan het einde van de tunnel voor het Oegstgeestse zwembad Poelmeer. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de exploitatie voor 15 jaar voorlopig te gunnen aan Optisport uit Gorinchem.

De huidige exploitant Sportfondsen wilde graag doorgaan met het beheer van het zwembad, maar verloor de aanbesteding van Optisport. Volgens de gemeente behaalde het bedrijf uit Gorinchem ’zowel op prijs als op kwaliteit de hoogste score’. Zo heeft Oegstgeest 400.000 euro per jaar over voor het bad, maar zit Optisport met 250.000 euro ver onder dat bedrag.

Plannen

Wanneer het contract op 1 januari 2016 in gaat, moet binnen een jaar Poelmeer worden gerenoveerd. Maar wat de plannen precies zijn wil Optisport niet uit de doeken doen. ,,Het is niet gebruikelijk in deze fase te vertellen wat we gaan doen. Als de gunning begin november definitief is, kunnen we meer zeggen’’, aldus een woordvoerder. Tot die tijd zwijgt de gemeente ook over de nadere inhoud van de offerte.

In een eerder stadium bleek wel dat de gemeente bereid is een nieuwe exploitant veel vrijheid te geven om het zwembad tegen een redelijke prijs open te houden. In eerdere discussies over het onderwerp werden bijvoorbeeld appartementen, extra commerciële activiteiten of zonnepanelen op het dak genoemd.

Hoewel Erik Rörsch van actiegroep de Nieuwe Vrienden van Poelmeer (NVVP) in eerste instantie had ingezet op nieuwbouw, is hij tevreden dat er in ieder geval een zwembad behouden blijft in Oegsteest. ,,Ik vind het prima dat Optisport het gaat doen, het is een ervaren partij. Maar het is mij nog steeds een raadsel waarom er geen nieuwbouw komt.’’

Roest

Het zwembad laat met het besluit een roerige periode achter zich. Het adviesbureau Synarchis deed eerder dit jaar onderzoek naar de onderhoudsstaat van het zwembad. Zij concludeerde dat het met de staat van het gebouw matig en op sommige plaatsten ronduit slecht is gesteld. Vanwege roestvorming moest het instructiebad zelfs sluiten. Het adviesbureau viel het daarnaast op dat het personeelsbestand veel te groot is. Ten opzichte van de bezoekersaantallen loopt er twee keer zoveel personeel rond dan gebruikelijk is bij zwembaden.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.