Honderden essen weg bij Spookverlaat

Gerooide essen.© foto hmc

Erna Straatsma
Alphen aan den Rijn

Honderden bomen zijn de afgelopen maanden gekapt in het Spookverlaat in Alphen aan den Rijn en daar blijft het niet bij. De komende vijf jaar moeten nog een paar duizend zieke essen het veld ruimen.

De gerooide bomen waren het slachtoffer van de zogenoemde ’essentaksterfte’, die kan leiden tot gevaarlijke situaties. Takken van besmette bomen kunnen zo maar afbreken. Om die reden zijn de essen langs de N11 het eerst omgezaagd. De komende winterperiodes volgen de resterende essen in het gebied.

Het bos bij het Spookverlaat/Kruisweg is eigendom van Staatsbosbeheer, maar de vrijwilligers van de Vogelwerkgroep Koudekerk/Hazerswoude zorgen voor de vervanging van de essen. ,,Dit is zeker een megaklus’’, zegt Bert van der Zwaan van de vogelwerkgroep. ,,Aanvankelijk dachten we er vier jaar over te gaan doen, maar waarschijnlijk gaat het een of twee jaar langer duren.’’

Op de plekken waar de eerste honderden essen zijn gerooid, zijn de afgelopen weken elzen en berken geplant. Een deel van het essenhout is versnipperd en gebruikt voor versteviging van wandelpaden in het natuurgebied.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.